Stoltenberg etterlyser Europa

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye kriser til tross: Europa bruker stadig mindre på forsvar. Kuttene må opphøre, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et misforhold mellom utfordringene vi møter og ressursene, sier Stoltenberg.

– Det er ikke bærekraftig å fortsette å kutte.

Viljen til å bruke penger på forsvar har falt jevnt og trutt i de europeiske NATO-landene siden den kalde krigen. Mens utgiftene beløp seg til 314 milliarder dollar i 1990, var tallet falt til 275 milliarder i 2010 og nede i 250 milliarder i fjor, ifølge årsrapporten for 2014 som Stoltenberg la frem i Brussel fredag.

De samlede forsvarsutgiftene var på 852 milliarder dollar, og dermed står amerikanerne igjen for brorparten av investeringene. Alliansen etterlyser nok en gang europeerne i en krevende sikkerhetssituasjon, med trusler både i øst og sørøst.

Svart år

– De sikkerhetspolitiske omgivelsene til NATO endres til det negative. 2014 er et svart år for sikkerheten i Europa, sier alliansesjefen til presse i Brussel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi opplever Russland i øst som bruker militærmakt mot Ukraina, og vi opplever ustabilitet og kamper gjennom ISIL ved NATOs grenser.

Den situasjonen regner han med nå vil gjenspeiles når Europa skal utforme neste års budsjett.

– Det er i årene som følger, vi vil bli testet på om vi har evne og vilje til å følge opp, sier Stoltenberg.

Amerikanerne drar lasset

Tross egne kutt ligger USA fortsatt godt over de 2 prosentene NATO vil ha medlemmene til å bruke på forsvar. Kun tre europeiske land brukte samme prosentandel i fjor, nemlig Storbritannia, Hellas og Estland. Norge ligger fortsatt under målet, men har stoppet kuttene og bruker igjen mer penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu gjør det samtidig klart at landet vil ruste opp i «strategisk viktige områder», ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

Og den russiske forsvarssjefen Valerij Gerasimov sier fredag at et sterkt atomarsenal vil sikre russisk militær overlegenhet overfor Vesten, og at Russland tar sikte på å fullføre planene om å modernisere forsvaret sitt for flerfoldige milliarder kroner innen 202.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– NATO fortsatt sterkest

– Russland har gjennom flere år økt forsvarsutgiftene sine. Tross økonomiske problemer prioriterer de fortsatt å bruke penger på forsvaret, samtidig som Europa kutter, sier Stoltenberg, men mener NATO fortsatt er den sterkeste forsvarsalliansen i verden.

– Vi står fortsatt klar til å forsvare verdiene våre og holde landene våre trygge.