Meny

Russlands ambassade takker for støtten: – «Cпаси́бо», Liv Signe

Liv Signe Navarsete ba denne uka om en forklaring på hvorfor Norge har avslått en russisk bønn om hjelpt til å lokalisere levningene etter fire krigshelter, blant annet piloten Jevgenij I. Frantsev. Etter den fungerende forsvarsministerens svar i Stortinget, vil Russland ta opp saken på nytt med nye norske myndigheter. Foto: www.wio.ru, agso.narod.ru og murmansk.kp.ru

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske myndigheter sier «spasiba» (takk) til Liv Signe Navarsete. Hun tok saken om fire falne sovjetiske krigshelter opp i Stortinget. – Vi vil nå kontakte norske myndigheter igjen, sier ambassaden.

Denne uken tok Senterpartiets utenrikspolitiske talskvinne opp ABC Nyheters avsløring av at Forsvarsstaben nylig avslo en russisk bønn om hjelp til å heve fire falne soldater fra havet utenfor Berlevåg, i spørretimen.

Nå takker den russiske ambassaden i Norge Liv Signe Navarsete for at hun tok opp saken direkte med Forsvarsministeren. 

I en epost til ABC Nyheter skriver ambassadens presseattasche, Andrej Kulikov, at de «vil uttrykke sin takknemlighet til Fru Liv Signe Navarsete for hennes støtte i denne saken».

– Jeg håper en kan finne en god løsning på en sak som vekker stort engasjement lokalt, sier Navarsete i en kommentar fredag.

Døde i kamp mot nazistene

Russlands ambassade takker Navarsete for at hun tok opp spørsmålet om krigsheltene som omkom utenfor Berlevåg, i Stortingets spørretime denne uka. Foto: NTB scanpixRusslands ambassade takker Navarsete for at hun tok opp spørsmålet om krigsheltene som omkom utenfor Berlevåg, i Stortingets spørretime denne uka. Foto: NTB scanpix

Det var 22-årige Jevgeni I. Frantsjev som var pilot i flyet - et amerikanskbygd Douglas A 20G «Boston» - som ble skutt ned 22. september 1944.

Bakgrunn: Nå ber Russland om norsk hjelp

Lokalhistorikeren Rune Rautio i Kirkenes mener å ha funnet en omtrentlig posisjon for vraket.

– Den aktuelle maskinen angrep klokka 15:51 en liten vestgående tysk konvoi, som var på vei fra Berlevåg til Honningsvåg, i Tanafjordens munning NV av Tanahorn.

– Flyet styrtet i sjøen, og ingen overlevende ble observert, oppsummerte Rautio i en epost til ABC Nyheter før jul.

Vil følge opp

Fungerende forsvarsminister, Torbjørn Røe Isaksen (H), sa i sitt svar at siden henvendelsen var sendt til Forsvaret, ble det ansett som et mulig militært samarbeide som Norge har suspendert med Russland.

Les også: Åpner for å hjelpe Russland

Han antydet samtidig at svaret kunne blitt anderledes om den russiske henvendelsen hadde gått til en annen norsk instans.

– Han stengte ikke alle dører. Det var positivt, sa Navarsete til ABC Nyheter etterpå.

I eposten fra den russiske ambassaden heter det også at de heller ikke oppfatter det slik at saken har blitt endelig avsluttet.

«Vi vil nå følge saken videre opp og holde nær kontakt med norske myndigheter i denne saken, først og fremst Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet», skriver presseattacheen.

Vekket sterke reaksjoner

At norske myndigheter avslo den russiske henvendelsen om hjelp til å lokalisere, og eventuelt heve de fire falne soldatene utenfor Berlevåg, vekket sterke reaksjoner da det ble kjent.

Fremtredende personer og lokale politikere i Finnmark, reagerte særlig hardt på den kalde norske avvisningen.

De historiske erfaringene fra da Den røde hær presset de nazistiske okkupantene ut av Finnmark og Nord-Troms høsten 1944, skulle tilsi et annet svar, mente man.

I sitt Stortings-svar ga også fungerende forsvarsminister Røe Isaksen uttrykk for forståelse for disse reaksjonene, men mente Russlands opptreden i Ukraina var skyld i at Norge hadde stanset nye militære samarbeidsprosjekter med vårt naboland.

Røe Isaksen minnet samtidig om at det hadde vært en større felles norsk-russisk markering av 70-årsjubileet for frigjøringen i fjor høst.

Populært