Anundsen vurderte muligheten for Krekar-instruks

Justisminister Anders Anundsen (Frp) skal ifølge VG og NRK ha undersøkt muligheten for å instruere politiet i Krekar-saken. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Justisminister Anders Anundsen (Frp) skal ifølge VG og NRK ha undersøkt muligheten for å instruere politiet i Krekar-saken. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sonderte mulighetene for å instruere politiet om tvangsflytting av mulla Krekar. Men embetsverket sa nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser dokumenter fra den interne saksbehandlingen, ifølge VG og NRK.

Politisk ledelse i Justisdepartementet spurte i fjor sommer sitt embetsverk om det var mulig å instruere politiet i en enkeltsak til å pålegge meldeplikt og bestemt oppholdssted for en utlending som ansees som en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser.

Den 29. august kom tilbakemeldingen fra departementets politiavdeling. «Det er ikke adgang til å instruere om tvangsmiddelbruk i enkeltsak hvor vedtak er truffet med grunnlag i grunnleggende nasjonale interesser/utenrikspolitiske hensyn», het det der.

Tre dager senere spurte statssekretær Himanshu Gulati (Frp) om det var «mulig å gi noen nærmere føringer på hvor disse personene skal pålegges opphold?». Politiavdelingen svarte ved å foreslå en generell formulering om at det som hovedregel skal pålegges oppholdssted utenfor de større byene og omegn.

Krekars navn nevnes ikke direkte i brevene.

Kilder med inngående kjennskap til prosessen opplyser ifølge VG at juristene i departementets lovavdeling var klare overfor politisk ledelse på at selv om en instruks ble laget spesifikt for Krekar-saken, måtte den være generell.