Meny

Maria (4) vant i Høyesterett

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett sier at vedtaket om å utvise en kenyansk mor og hennes datter Maria, som er norsk statsborger, er ugyldig. Retten mener en utvisning vil være uforholdsmessig og i strid med hensynet til barnets beste.

Kvinnen har eneomsorg for datteren, og ville derfor være nødt til å ta med seg jenta til Kenya dersom utvisningen hadde blitt stående. Utvisningsvedtaket var en reaksjon på at kvinnen hadde oppgitt uriktig identitet i sin asylsøknad og at hun hadde oppholdt seg ulovlig i Norge.

Ikke til barnets beste

Høyesterett har konkludert med at utvisning ville være uforholdsmessig og i strid med hensynet til barnets beste, og sier utvisning av moren ville medføre at datteren ble avskåret fra den barndommen og oppveksten i Norge som hun ellers hadde rett til som norsk statsborger.

– Dette er en avgjørelse vi er veldig fornøyd med, sier advokat Rasmus Asbjørnsen i advokatfirmaet Haavind, som har representert kvinnen.

Må behandles på nytt

Han sier Utlendingsnemnda nå formelt må behandle saken på nytt, men at utfallet av den behandlingen i praksis er gitt av Høyesteretts kjennelse.

En utvisning ville ført til ett av to alternativer, fastslår advokaten.

– Enten at Maria på fire år, som er norsk statsborger, må forlate riket, eller at staten fratar Maria hennes eneste omsorgsperson, hennes mamma, sier Asbjørnsen til NTB.

Høyesterett la også vekt på den vanskelige omsorgssituasjonen i Kenya, og slår i dommen fast at vedtakene strider mot jentas rettigheter etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen artikkel 8.

Dommen er av betydning for tolkningen av Grunnlovens bestemmelser om beskyttelse av privat- og familielivet og om hensynet til barnets beste.

Populært