Meny

Russiske militærfly på nye tokt langs norskekysten

Russiske jagerfly av typen MiG-31 (bildet) ledsaget to bombefly av typen Tupolev Tu-95MS under toktet langs norskekysten onsdag. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons/ Dmitriy Pichugin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To norske F-16 ble onsdag sendt på vingene for å identifisere russiske fly langs kysten, melder Finnmark Dagblad.

De to norske flyene identifiserte i alt seks russiske fly, skriver Finnmark Dagblad.

Hendelsen blir torsdag bekreftet i en pressemelding fra det russiske forsvarsdepartementet, melder nyhetsbyrået Itar-Tass.

Toktet varte 19 timer, og ble også fulgt av britiske og franske fly.

– Det var to strategiske bombefly av typen Bear H som fløy i internasjonalt luftrom. De ble tanket av av to tankfly og eskortert av to jagerfly med NATO-betegnelsen Foxhound, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2.

Moen forteller at norske fly har lettet på tilsvarende oppdrag tre ganger hittil i år.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttalte i november at den russiske militæraktiviteten i lufta nær NATO-landenes grenser er en risiko for sivile luftfart.

– Utfordringen med den økte russiske militære aktiviteten i luftrommet langs NATOs grenser er at selv om de normalt flyr i internasjonalt luftrom, så flyr de uten å kommunisere med sivil lufttrafikkontroll. De slår av sendere som forteller hvor flyene er, og de melder ikke fra om flytraseer. Dette er en risiko for sivil lufttrafikk, sa Stoltenberg til Dagbladet.

Også ved onsdagens tokt hadde de russiske flyene slått av sine sendere, melder TV 2.

– De militære flyene hadde ikke sine transpondere på, siden det ikke er et krav om at militære fly trenger det i internasjonalt luftrom, sier oberstløytant Moen til TV 2.

Populært