Meny

Stein Dokset dømt til ni års fengsel for drap

Den drapstiltalte nordmannen Stein Dokset (52) risikerte dødsstraff dersom han ble funnet skyldig i drapet på sin kjæreste, Rungnapa Rachsombat (33), i 2009. Torsdag ble han dømt til ni års fengsel i Thailand. Arkivfoto: AP Photo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stein Dokset (52) er dømt til ni års fengsel for forsettlig drap på sin tidligere kjæreste i Thailand i 2009. Han anker dommen.
Saken mot Stein Dokset:
  • Dokset (52) var tiltalt for forsettlig drap på sin tidligere kjæreste og for å ha gjemt liket i nærmere 2,5 år.
  • Torsdag 29. januar ble han dømt til fengsel i ni år. Han risikerte dødsstraff.
  • Rungnapa Rachsombat ble (33) meldt savnet i juli i 2009. Hennes levninger ble funnet i Doksets hus i Phuket i Thailand den 28. februar 2012.
  • Dokset ble pågrepet for drapet og har sittet fengslet i Phuket siden.
  • 52-åringen har nektet straffskyld for drapet. Han har forklart til VG at dødsfallet var et uhell.
  • I 2014 ble Dokset dømt til å betale 1,8 millioner thailandske bath i erstatning til familien til den avdøde.

Dommeren ga den tiltalte i utgangspunktet 15 års fengsel i retten i Phuket torsdag, men reduserte dommen til ni års fengsel fordi Dokset har samarbeid med etterforskerne og med retten, melder avisen Phuket Wan.

Han risikerte dødsstraff for drapet.

Dokset har sittet i varetekt i provinsfengselet i Phuket i nesten tre år. Han vil bli løslatt i 2021, ifølge den thailandske avisen.

– Mente ikke å drepe

Han var tiltalt for å ha tatt livet av sin tidligere kjæreste, Rungnapa Rachsombat (33) i 2009, og for å ha gjemt liket i nærmere to og et halvt år.

Ifølge Phuket Gazette skal Dokset sone syv og et halvt år for drap, ett år for å skjule bevis og seks måneder for ulovlig våpenbesittelse.

Dokset, som har nektet straffskyld, kommer til å anke, får VG opplyst.

– Dommen er for streng, jeg mente ikke å drepe henne. Jeg kommer absolutt til å anke, sier han til avisens tolk i retten.

Les også: Drapstiltalt nordmann avviste anklagene

Kjemikalier

Påtalemyndigheten mente Dokset forsøkte å etse bort levningene av 33-åringen og at han la dem i en søppelkasse med kjemikalier.

Til VG har 52-åringen tidligere forklart at dødsfallet var et uhell.

– Det var uhell hjemme. Det var en liten krangel. Hun slo meg, og jeg dyttet tilbake. Hun slo hodet to ganger, fortalte Dokset til avisen i mars 2012.

Han fortalte videre at han i sjokktilstand pakket henne inn i plast og la liket i en grønn søppeldunk som han plasserte på badet. Levningene av 33-åringen skal han altså ha oppbevart i villaen sin frem til han ble pågrepet.

52-åringen har tidligere blitt dømt til å betale 1,8 millioner bath til den avdøde kvinnens familie.

Kan søke om å sone i Norge

Kommunikasjonsrådgiver Eskil Sivertsen i Utenriksdepartementet opplyser til NTB at ambassaden i Bangkok vil fortsette å tilby konsulær bistand i tråd med gjeldende praksis og rammer for fengslede nordmenn i utlandet.

Tirsdag sa Sivertsen at Dokset kan søke om å få sone i Norge når en rettskraftig dom foreligger. Utenriksstasjonen kan være behjelpelig med å formidle søknad til Justis- og beredskapsdepartementet, men ifølge VG skal Dokset ha et sterkt ønske om å bli i Thailand.

En representant fra det norske honorære konsulatet i Phuket var observatør under domsavsigelsen torsdag.
Populært