Meny

Ulykkesflyet ble fløyet av annenflygeren

Alle de 162 som var om bord omkom da AirAsias rute QZ8501 styrtet på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AirAsia-flyet som styrtet på vei fra Indonesia til Singapore i desember, ble fløyet av annenflygeren, opplyser den indonesiske flyhavarikommisjonen.

Etterforskerne har etter en gjennomgang av taleregistratoren til flyet tidligere slått fast at det ikke foreligger beviser for at flyet styrtet som følge av en terrorhandling.

En gjennomgang av ferdsskriveren på flyet viser at det var annenflygeren og ikke kapteinen som førte flyet da det styrtet.

– Ferdsskriveren har gitt oss et ganske klart bilde av hva som skjedde, sier Mardjono Siswosuwarno, som leder arbeidet med å finne svar på hvorfor flyet med 162 passasjerer styrtet og sank i Javasjøen.

Les også: Indonesias forsvar innstiller AirAsia-søk

Steilet

AirAsias rute QZ8501 var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore da det forsvant fra radarskjermene 42 minutter etter avgang.

I minuttene før AirAsia-flyet forsvant, steg det unormalt raskt og steilet, opplyste Indonesias transportminister Ignasius Jonan i forrige uke.

– Flyet steg plutselig raskere enn det normalt skal kunne gjøre. Så steilet det, sa Jonan.

Hvorfor det var annenflygeren som satt ved spaken da flyet styrtet, er ikke kjent.

Les også: – AirAsia-flyet steg raskt og steilet

Storm

Fra før er det kjent at kapteinen to ganger ba om tillatelse til å fly høyere enn vanlig for å unngå en storm over Javasjøen. Dette ble avslått på grunn av stor trafikk i luftrommet.

To døgn etter at flyet forsvant ble de første vrakrestene funnet i Javasjøen utenfor Borneo, der flyvraket senere ble lokalisert på bunnen.

Det var ingen overlevende etter ulykken.

Populært