UNICEF: – Enormt behov for krisehjelp i ebolarammede land– Vi jakter på ebolaviruset i hver landsby der noen er smittet

SMITTEFRYKT: I oktober gikk bildet av Mercy Kennedy (9) fra Liberia verden rundt. Hun gråt fordi hun nettopp hadde fått vite at moren var død av ebola. Ingen i landsbyen turte å trøste henne, fordi de fryktet smitte. – Mange barn her har vært gjennom det samme som Mercy, sier Helene Sandbu Ryeng i UNICEF. Foto: Jerome Delay (AP Photo)
SMITTEFRYKT: I oktober gikk bildet av Mercy Kennedy (9) fra Liberia verden rundt. Hun gråt fordi hun nettopp hadde fått vite at moren var død av ebola. Ingen i landsbyen turte å trøste henne, fordi de fryktet smitte. – Mange barn her har vært gjennom det samme som Mercy, sier Helene Sandbu Ryeng i UNICEF. Foto: Jerome Delay (AP Photo)

Det oppdages stadig færre tilfeller av ebola i Liberia. – Men vi kan ikke slappe av ennå, det skal bare en person til for å starte en helt ny ebolabrann, sier Helene Sandbu Ryeng i UNICEF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Behovet for nødhjelp til barn er rekordstort, mener FNs barnefond UNICEF som torsdag lanserer den årlige rapporten Humanitarian Action for Children.

Rapporten belyser de mest alvorlige humanitære krisene verden står overfor, og beskriver de områdene som trenger ekstraordinær støtte.

Syrias barn er de i verden som trenger mest hjelp, ifølge UNICEF.

Nytt i år er et enormt behov for krisehjelp til de ebolarammede landene i Vest-Afrika.

Sierra Leone, Guinea og Liberia er hardest rammet av det dødelige viruset.

Helene Sandbu Ryeng i UNICEF Norge har vært i Liberia siden november i fjor, og har fulgt utviklingen av epidemien på nært hold. Totalt er rundt 8.500 bekreftet smittet og mer enn 3.600 døde av ebola i Liberia, ifølge Verdens helseorganisasjon.

– Situasjonen nå er at de siste månedene har antallet tilfeller gått ned, sakte, men sikkert. Fra rundt 100 tilfeller om dagen til noen få om dagen. Det er en bra utvikling, men vi kan ikke slappe av ennå, sier Sandbu Ryeng til ABC Nyheter.

– Det vi har sett gjentatte ganger er at det tar bare skal én person til for å starte en helt ny ebolabrann, fortsetter hun på telefonen fra Liberia.

Hun forklarer at grensene mot Sierra Leone og Guinea er utsatte, og at det er mye trafikk over grensene fordi mange har familie på andre siden.

– Så lenge det er ebola i Sierra Leone og Guinea gjør det situasjonen krevende selv om antall tilfeller går ned i Liberia, sier Sandbu Ryeng.

Les også: Forsøk med ebolavaksiner starter snart

Jakter på viruset for å hindre spredning

Fordi antallet smittetilfeller har gått ned, jobber de nå på en annen måte.

– Nå går vi aktivt ut og jakter på viruset i hver eneste landsby der smitten er. En kollega i en grenseby mot Sierra Leone hørte nylig om noen som følte seg dårlig, da lette de etter ham og fikk isolert ham raskt, før han fikk nærkontakt med mange andre. Mannen viste seg å være smittet med ebola, sier hun.

– Vi jakter på mennesker og viruset over alt hvor det dukker opp.

Dette er svært tidkrevende og ressurskrevende, forklarer Sandbu Ryeng.

– Mange av landsbyene er i områder det er vanskelig å nå frem til. Det kan ta en hel dag å komme dit, sier hun.

Les også: Forskere mener ebola-epidemien kan være over til sommeren

– Store etterdønninger av krisen

Fordi det er færre som smittes av ebola, har hjelpearbeiderne begynt å tenke på neste fase i arbeidet.

– Etter den faktiske krisen kommer etterdønningene av krisen, med barn som ikke har fått vaksiner, økt underernæring, barn som har utdanningshull. Alt dette må vi nå sette inn støtet mot for å sikre at barna i Liberia overlever, vokser opp og utvikler seg til sitt potensial. Nå som tilfellene av ebola har gått ned, starter denne jobben. Den vil ta tid, sier Sandbu Ryeng.

Hun forklarer at en viktig del av jobben vil bli å bygge opp igjen helsevesenet i landet.

– Det var svakt allerede før ebolaepidemien og er svakere nå.

Tilliten til helsevesenet er også svekket, blant annet fordi smittefrykt har ført til at folk med ebolalignende symptomer har blitt avvist, og fordi folk har vært redde for å ta kontakt med helsevesenet fordi de har fryktet at det var ebolasmitte der, forklarer Sandbu Ryeng.

Les også: – Ebola truer med å viske ut fremskrittene for barn i Liberia

– Alle barn i landet er rammet

Mange barn i Liberia har blitt syke og dødd av ebola, og mange har opplevd å se sine nærmeste bli syke og dø av viruset. Mer enn 4500 barn er foreldreløse som følge av epidemien. I tillegg har mange barn dødd av andre sykdommer fordi de ikke har fått vaksiner og behandling.

– I tillegg har skolene vært stengt, det har rammet alle barna i landet. Det er ingen barn i Liberia som ikke er berørt av denne epidemien. Nå skal skolene starte opp igjen i nærmeste fremtid, men det vil være et hull i utdanningsløpet for dem.

Mange vil også trenge psykososial oppfølging på grunn av det de har opplevd.

Sandbu Ryeng minner om ni år gamle Mercy Kennedy fra Liberia, som mistet moren sin av ebola. Et bilde av henne der hun står alene og gråter, gikk verden rundt i oktober i fjor.

Moren ble syk og ble tatt med til et ebolasenter. Da bildet blir tatt har Mercy nettopp fått beskjed om at moren er død. Hun gråter og er fortvilet.

– Livet hennes ble snudd opp ned på sekunder, men ingen i landsbyen turte å ta i henne, fordi hun hadde hatt fysisk kontakt med moren sin, som var ebolasmittet. Det er hjerteskjærende å se hvordan jenta står og gråter og ingen trøster henne.

– Det mest naturlig vil være å holde rundt disse barna som har mistet foreldrene sine, men det tør ikke folk. Det er mange barn som har vært gjennom det samme som Mercy, de har mistet sine nærmeste og må starte livet på nytt. De er traumatiserte.

– Men vi vet at barn er sterke, med den riktige støtten vil det gå veldig bra med mange av dem, sier Helene Sandbu Ryeng i UNICEF til ABC Nyheter på telefonen fra Liberia.

Les også: – Norge best å leve i, Den sentralafrikanske republikk vanskeligst å leve i

– Rekordstort behov for nødhjelp til barn

2014 var et fryktelig år for millioner av barn, ifølge UNICEF.

Kriger og konflikter eskalerte.

Organisasjonen estimerer at 230 millioner barn i verden bor i land som er berørt av krig og konflikt. Det tilsvarer om lag ett av ti barn.

Samtidig skjedde store naturkatastrofer og Vest-Afrika ble rammet av en ebolaepidemi.

Ved inngangen av 2015 ansees situasjonen som så vanskelig at UNICEF mener det er rekordstort behov for nødhjelp til barn.

Syrias barn er også i år de barna i verden som trenger mest hjelp, ifølge UNICEF.

Helt nytt i år er behovet for krisehjelp forårsaket av ebolautbruddet i Vest-Afrika.

I sin årlige nødhjelpsappell ber UNICEF om 24 milliarder kroner til barn rammet av humanitære kriser. Det er en 50 prosent økning fra året før.

(Kilde: UNICEF: Humanitarian Action for Children 2015)