Meny

Eriksson kan regne med støtte fra Venstre

LO, Unio og YS gjennomførte en politisk streik i to timer fra klokken 14 til 16 onsdag ettermiddag i protest mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politisk streik til tross, arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) kan regne med Venstres støtte i slaget om arbeidsmiljøloven.

LO-lederen og tusenvis av streikende sa rungende nei til regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven da de demonstrerte foran Stortinget onsdag.

LO-leder Gerd Kristiansen mener endringene regjeringen legger opp til, vil svekke situasjonen særlig for kvinner og unge arbeidstakere

– Jeg og mange andre vet hva det vil si å jakte på vakter, å ikke vite om man kan betale husleia neste måned. Altfor mange har følt det på kroppen. Kjære Storting, et slikt arbeidsliv vil vi ikke ha, sa Kristiansen i sin appell til de frammøtte.

Tusenvis av nordmenn ble berørt da ansatte i blant annet barnehager, kollektivtransport og offentlige kontorer ble lagt ned i en to timer lang politisk streik.

Les også: LO-lederen: – Ingen skam å snu

Venstre positive

Fagbevegelsen og venstresiden i norsk politikk har tatt kraftig til orde mot regjeringens forslags. Men støttepartiet Venstre kan sikre regjeringen flertall.

– Det vil nok bli gjort endringer underveis i forhandlingene på Stortinget, men det er mye i regjeringens forslag som vi er enige i, sier Venstres Sveinung Rotevatn til NTB.

Han sier Venstre holder fast ved støtten til regjeringens forslaget om generell adgang til midlertidige ansettelser. Venstre er også innstilt på å sikre flertall for nye regler for overtids- og søndagsarbeid samt økte aldersgrenser i arbeidslivet.

Rotevatn sier regjeringens forslag likevel kan bli endret på enkelte punkter, for eksempel når det gjelder begrensningene som er foreslått overfor bedrifter som vil benytte midlertidig arbeidskraft.

Les også: LO, YS og Unio: – Dramatisk endring av arbeidslivet

Uavklart i KrF

Regjeringens andre støtteparti KrF er motstander av en generell adgang til midlertidige ansettelser. Partiet håper å få regjeringspartiene og Venstre med på en annen løsning:

– Vi vil i stedet at reglene som man har i staten og høyskolesektoren også blir gjort gjeldende i privat og kommunal sektor, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Han understreker at partiet ennå ikke har tatt stilling til enkelthetene i forslagene fra regjeringen, men går langt i å flagge støtte til forslaget som gjør det mulig å jobbe mer i enkelte perioder for så å ta ut fri.

– Jeg har en drøm

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) fikk en kjølig mottakelse da han presenterte sin drøm for arbeidslivet til de streikende.

Han ble pepet ut da han argumenterte for at regjeringens forslag vil være til gode for arbeidstakere.

– Godt arbeidsfolk. Jeg har en drøm. En drøm om at alle som står utenfor arbeidslivet skal få bli en del av det seriøse arbeidslivet, åpnet han.

Han fortsatte med å si at økt adgang til midlertidig ansettelser vil gi folk utenfor et springbrett, særlig for mange unge.

– Det er bedre med en fot innenfor arbeidslivet enn begge føttene utenfor, sa Eriksson.

Lover å reversere

Oppslutningen om den politiske streiken sender et klart budskap til regjeringen og Stortinget, mener Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

I sin appell til de streikende gjorde Støre det klart at endringene regjeringen legger opp til ved å gi adgang til ett års midlertidig ansettelse, vil bli reversert så snart Arbeiderpartiet kommer i regjering igjen.

– Det mest midlertidige med denne lovendringen kommer til å være lovendringen selv, sa Støre til stor applaus blant de frammøtte.

Arbeids- og sosialkomiteen skal avgi innstilling om saken innen 17. mars. Stortinget skal etter planen behandle saken 24. mars.

Populært