Meny

LO-lederen: – Ingen skam å snu

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-lederen og tusenvis av streikende sa rungende nei til regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven da de demonstrerte foran Stortinget onsdag.

LO-leder Gerd Kristiansen mener endringene regjeringen legger opp til, vil svekke situasjonen særlig for kvinner og unge arbeidstakere

– Jeg og mange andre vet hva det vil si å jakte på vakter, å ikke vite om man kan betale husleia neste måned. Altfor mange har følt det på kroppen. Kjære Storting, et slikt arbeidsliv vil vi ikke ha, sa Kristiansen i sin appell til de frammøtte.

Tusenvis av nordmenn ble berørt da ansatte i blant annet barnehager, kollektivtransport og offentlige kontorer ble lagt ned i en to timer lang politisk streik.

Les også: LO, YS og Unio: – Dramatisk endring av arbeidslivet

– Jeg har en drøm

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) fikk en kjølig mottakelse da han presenterte sin drøm for arbeidslivet til de streikende.

Han argumenterte for at regjeringens forslag vil være til gode for arbeidstakere.

– Godt arbeidsfolk. Jeg har en drøm. En drøm om at alle som står utenfor arbeidslivet skal få bli en del av det seriøse arbeidslivet, åpnet han.

Han fortsatte med å si at økt adgang til midlertidig ansettelser vil gi folk utenfor et springbrett, særlig for mange unge.

– Det er bedre med en fot innenfor arbeidslivet enn begge føttene utenfor, sa Eriksson.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Les også: Dramatisk endring av arbeidslivet

Lover å reversere

Oppslutningen om den politiske streiken sender et klart budskap til regjeringen og Stortinget, mener Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

I sin appell til de streikende, gjorde Støre det klart at endringene regjeringen legger opp til ved å gi adgang til ett års midlertidig ansettelse, vil bli reversert så snart Arbeiderpartiet kommer i regjering igjen.

– Det mest midlertidige med denne lovendringen kommer til å være lovendringen selv, sa Støre til stor applaus blant de frammøtte.

Han tok et oppgjør med regjeringens argumenter om at økt fleksibilitet i lovverket er nødvendig for å møte omstillingene i dagens arbeidsliv. Støre hevdet at endringene vil gi økt usikkerhet for familier og et dårligere klima i arbeidslivet.

– Det er ikke slik vi ruster oss for omstillinger. Vi bør møte omstillinger med arbeidsmiljøloven, ikke mot den, sa han.

Les også: Kort streik vil merkes bredt

Arrangement over hele landet

Det ble holdt over 200 arrangement rundt omkring i landet onsdag ettermiddag.

Med nestlederne i tre hovedorganisasjoner i front ble det trangt om plassen på torget i Tromsø da fagorganiserte markerte sin misnøye mot endringene i arbeidsmiljøloven.

Unio-nestleder Sigve Bolstad medga at forslagene kunne vært enda mer vidtgående fra en blåblå regjering, men høstet stor applaus da han framhevet betydningen av å si stopp.

– Arbeidsmiljøloven er og skal være en vernelov. Nå er det opp til oss å verne loven, sa Bolstad.

– Bryter skanse

Regjeringens forslag er langt mer enn bare en oppmykning, mener lederne for de tre hovedorganisasjonene LO, Unio og YS.

Det viktigste er forslaget om at arbeidsgivere skal kunne ansette folk midlertidig i inntil ett år også for varige oppgaver.

– I dag er det bare tillatt ved midlertidig behov. Regjeringen vil ha en generell adgang til å ansette folk midlertidig i inntil tolv måneder, uten vilkår. Dermed brytes en viktig skanse i norsk arbeidsliv, og det er langt mer dramatisk enn velgerne hadde grunn til å vente før valget, skriver forbundslederne i et innlegg i VG onsdag.
Populært