Meny

PFOA-forbud for fall:

ESA: Norges forbud mot farlig PFOA-gift i strid med EØS

PFOA: Nå er det farlige stoffet PFOA påvist i ti slags matemballasje også. Men forbud kommer ikke på tale før EU vedtar det, slår EFTAs overvåkingsorgan fast. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke gikk alarmen: Farlig PFOA-gift finnes i matemballasje. Nå vil ESA ha Norge til å oppheve forbudet mot PFOA i tekstiler.

For å beskytte mennesker og miljø forbød Norge i fjor som første land i verden perfluoroktansyre (PFOA), en syre som ifølge Miljødirektoratet kan skade reproduksjonen og være kreftfremkallende. Forbudet gjelder PFOA i fast og flytende form samt i tekstiler.

Forrige uke gikk så alarmen:

NRK fant giftstoffet PFOA også i matemballasje. Lovforbudet gjelder ikke matemballasje, men ønsket om å utvide PFOA-forbudet fra tekstiler til matemballasje, ble umiddelbart reist.

Men nå skriver EØS-avtalens vaktbikkje i Brussel, ESA, til regjeringen at det norske forbudet mot PFOA er ulovlig etter EUs regler.

Les også: Giftstoffet PFOA funnet i matemballasje

Bryter med fri flyt

I et brev til Klima- og miljødepartementet datert 14. januar, slår overvåkingsorganet ESA fast at det eksisterende forbudet mot PFOA, er i strid med EØS-avtalen.

Først og fremst fordi nasjonale lovgivere kun unntaksvis kan forby giftstoffer som ikke er forbudt i EUs fellesorganer etter kjemikaliedirektivet REACH.

Dernest - dersom behovet for å forby PFOA er så akutt at det var nødvendig for Norge å forby det fra 1. juni i fjor - bryter det med en av grunnpillarene i EUs indre marked:

Forbudet mot hindringer av import av varer, slik det er nedfelt i EØS-avtalens Artikkel 11.

Les også: Miljøgifter i babyar

Fæl gave fra gravide

Miljødirektoratet viser til en nyere dansk undersøkelse som tyder på at det kan være en sammenheng mellom PFOA-nivåer hos gravide og risiko for at døtre blir overvektige i 20-årsalderen.

ESA på sin side påpeker at både Tyskland og Norge har reist sak i EU-systemet for å få PFOA stemplet som «Svært bekymringsverdig stoff».

Så lenge dette ikke er vedtatt, har ikke Norge anledning til å forby PFOA, skriver ESA.

Regjeringen, som altså har valgt norsk alenegang i denne saken, har fått to måneder på seg til å svare før ESA ta en endelig beslutning om å reise sak for traktatbrudd.

Les også: – WHO-rapporten bør være en vekker for norske politikere

Populært