Meny

Kim takker ja til Moskva-invitasjon

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har sagt ja til å delta på 70-årsmarkeringen for slutten av andre verdenskrig i Russland 9. mai, melder sørkoreanske medier.

Dersom Kim faktisk tar turen, blir det hans første utenlandske besøk siden han kom til makten i det lukkede landet da hans far døde i 2011.

– Rundt 20 statsledere har bekreftet at de deltar, og den nordkoreanske lederen er blant dem, sier en talsmann for Russlands president Vladimir Putin til nyhetsbyrået Yonhap onsdag.

Dermed kan det se ut som om Kims første utenlandstur som statsleder ikke går til Kina, som er landets viktigste allierte. Moskva og Pyongyang den siste tiden har jobbet for å styrke båndene seg imellom.

Nord-Korea støtter Russland i Ukraina-konflikten, og felles samarbeidsprosjekter innen gass og infrastruktur ligger på bordet.

Bakgrunn: Kim Jong-un vurderer utenlandstur

Samtidig har Nord-Koreas forhold til Kina kjølnet siden Kim tok over og to år senere gjennomførte en tredje atomprøvesprengning på tross av internasjonale advarsler og FN-sanksjoner.

Både Kina og Russland har i FNs sikkerhetsråd stemt for sanksjonene, men Beijing har vært hardere i tonen når det gjelder nabolandets atomambisjoner.

Kinas president Xi Jinping har dessuten møtt Sør-Koreas president Park Geun-hye hele seks ganger siden de begge tok over ledelsen i 2012. Xi har ennå ikke møtt Kim.

Populært