Minst 62 nordmenn i utenlandske fengsler

Utenlandske fengsler har ofte lavere standard på fasilitetene enn norske fengsler. Foto: Charles Platiau (Reuters)
Utenlandske fengsler har ofte lavere standard på fasilitetene enn norske fengsler. Foto: Charles Platiau (Reuters)

Norske myndigheter er kjent med 62 saker der norske statsborgere sitter fengslet i utlandet. Fem er kvinner, viser en oversikt VG har fått fra Utenriksdepartementet (UD)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15 personer er dømt for narkotikalovbrudd, syv personer er dømt for drap, mens én mann er fengslet for terrorisme i Etiopia. Han har ikke fått noen dom.

Syv av de 62 sitter fengslet i USA, den lengste dommen er på 80 års fengsel. En nordmann ble 2008 dømt til fengsel for seksuelt overgrep mot sin egen datter. Syv sitter også fengslet i Brasil, seks i Spania og fem i Thailand.

To personer er ifølge UDs liste dødsdømt. Den ene er Joshua French, den andre er en norskpakistaner fengslet for barnedrap i Pakistan.

Listen fra UD inneholder kun personer norske myndigheter kjenner til. Det er selv opp til norske statsborgere å melde fra til myndighetene, så det kan forekomme mørketall.

Pressetalsperson Veslemøy Lothe Salvesen i UD forteller at mange fengslede nordmenn i utlandet og deres pårørende forventer at utenrikstjenesten skal sørge for bedre soningsforhold eller medisinsk oppfølging.

– Det er ofte svært store forventninger til hva utenrikstjenesten kan gi av konsulær bistand når norske borgere fengsles i utlandet. Ofte er det ikke samsvar mellom disse forventningene og hva vi faktisk har mulighet til å gjøre, sier hun til VG.

Personvernpolicy