Meny

Voldsomme demonstrasjoner i Kosovo

Demonstranter løper og holder seg for ansiktet etter at politiet sendte tåregass mot dem i Kosovos hovedstad Pristina tirsdag. Foto: Hazir Reka (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 80 mennesker ble skadd da tusenvis av sinte mennesker samlet seg i Pristinas gater tirsdag for å kreve at Kosovos serbiske arbeids- og velferdsminister går av.

Mange av demonstrantene kastet stein og bensinbomber mot politiet, som svarte med tåregass og vannkanoner i et forsøk på å få kontroll på folkemengden. Blant de skadde var det 56 politimenn, hvorav to er alvorlig skadd.

Det har i flere uker vært stadige demonstrasjoner i Pristina etter at arbeids- og velferdsminister Aleksandar Jablanovic kalte en gruppe albanere for «ukultiverte villmenn» da de forsøkte å stanse en gruppe serbiske pilegrimer på vei til et kloster i det vestlige Kosovo.

Jablanovic, som er en av tre serbere i regjeringen til Isa Mustafa, har senere beklaget uttalelsen, men det har ikke dempet demonstrantenes sinne.

«Ut med Jablanovic» og «Ned med regjeringen» ropte demonstrantene.

Blant de flere hundre som ble pågrepet, er borgermesteren i Pristina, selv medlem av partiet Selvstyre, et av partiene som sto bak demonstrasjonen.

Episoden er en kraftig påminnelse om hvor dypt misnøyen og de etniske motsetningene fortsatt stikker i Kosovo, utbryterprovinsen fra Serbia som er sterkt preget av fattigdom og korrupsjon.

90 prosent av innbyggerne i Kosovo er etniske albanere, men det bor fortsatt 120.000 serbere i landet, syv år etter at landet erklærte seg uavhengig og 16 år etter krigen med Serbia.

Mustafa tok med tre serbere i sin regjering i et forsøk på å bedre forbindelsene med den serbiske minoriteten og med nabolandet Serbia, som ennå ikke anerkjenner Kosovos uavhengighet.

Populært