Norge gir flere vaksinemilliarder

Bill Gates og Erna Solberg var tirsdag på plass på Den Globale Vaksinealliansens (Gavi) givermøte i Berlin, og begge lovet flere milliarder til alliansens arbeid fram til 2020. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix
Bill Gates og Erna Solberg var tirsdag på plass på Den Globale Vaksinealliansens (Gavi) givermøte i Berlin, og begge lovet flere milliarder til alliansens arbeid fram til 2020. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix

– Det er fortsatt mye å gjøre, sier statsminister Erna Solberg og lover nye milliarder til vaksinealliansen Gavi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vet at 6 millioner barnedødsfall er unngått fordi barn er blitt vaksinert gjennom alliansen. Men det er fortsatt 1,5 millioner barnedødsfall som kunne vært unngått hvert år med vaksine, sier Solberg (H) til NTB fra en giverkonferanse i Berlin tirsdag.

Der lovet hun til sammen 6,25 milliarder kroner til Den Globale Vaksinealliansen (Gavi) for årene 2016 til 2020, en økning fra 0,8 til 1,25 milliarder i året.

– Vaksine er et av de mest effektive redskapene for å nå tusenårsmålet om barne- og mødrehelse. På grunn av Gavis innsats har man kommet langt i denne perioden, men vi er ikke helt i mål. Derfor må vi ta det siste pushet nå, sier hun.

Les også: Gates gir nye milliarder til kampen mot malaria

Løfter

Gavi ba internasjonale givere om i alt 7,5 milliarder dollar for femårsperioden fram til 2020 på konferansen i den tyske hovedstaden. Og det målet innfridde giverne med løfter om rundt 7,54 milliarder tirsdag.

Håpet er å kunne redde mellom 5 og 6 millioner liv gjennom vaksine i verdens fattigste land.

Norge var en av store givere som statsminister Angela Merkel henvendte seg til før konferansen for å sikre at målet ble nådd. EU har gjort det klart at Unionen vil bidra med 25 millioner euro i året. Britene setter av inntil 1 milliard pund for hele perioden, mens Microsoft-gründer Bill Gates ifølge nyhetsbyrået Reuters bidrar med 1,5 milliarder dollar.

Gates hyller den norske innsatsen for Gavi.

– Vi er glade for Norges sjenerøse bidrag til Gavi, sier han i en uttalelse via sitt fond Bill & Melinda Gates Foundation.

– Norges bidrag vil spille en avgjørende rolle med å få vaksinert 300 millioner barn innen 2020 og redde livene til 5-6 millioner barn, sier han.

Les også: Her drikker Bill Gates kloakkvann

– God investering

Gavi ble opprettet i 2000 som et samarbeid mellom land som Norge, FN-organisasjoner, Verdensbanken og private aktører som Bill og Melinda Gates.

I talen sin i Berlin tirsdag la statsministeren vekt på at vaksiner også er god økonomi.

– Vi vet av erfaring at vaksiner er en av de beste investeringene man kan gjøre i offentlig helse, sa hun.

– Å nå de fattigste og mest marginaliserte barna må være førsteprioritet. Det krever innovative løsninger og nye tilnærminger, sa hun om alliansens arbeid videre.

Les også: Solberg og Stoltenberg fortsatt tilfredse med vestlig bombing

Personvernpolicy