Skiføre i New York City

Etter seks år i New York City fikk Sam Kolich (28) endelig gått på ski i hjembyen tirsdag morgen. Takket være en snøstorm som aldri ble noe av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franklin Avenue i Brooklyn er dekket av et tynt snølag. I noe som må kalles en form for fristil, staker 28-åringen Sam seg oppover gaten. Den er helt tom. Kun en brøytebil passerer.

– Det er min løypemaskin, smiler Kolich til NTB.

Stengte hele byen

Mandag kveld klokken 23.00 lokal tid ble det ulovlig å kjøre bil i New York City. Broene inn til Manhattan ble stengt. Kun nødetater og brøytebiler skulle fram. For første gang i historien ble hele T-bane-nettet stengt på grunn av snø. Byen gikk i dvale.

– Forbered dere på noe verre enn dere noen gang har sett, var ordfører Bill de Blasios melding til alle newyorkere.

Han økte antall ambulanser i tjeneste med 40 prosent og beordret 1.806 brøytebiler ut på veiene. Totalt 126.000 tonn med veisalt ble også spredt rundt i regionen.

Stormen som er på vei, kan bli den verste i byens historie med en vindstyrke på over 30 meter i sekunder, advarte ordføreren. Også rekorden fra 2006, da det la seg 68 centimeter snø i Central Park, kan stå for fall.

– En fantastisk følelse

Men tirsdag morgen klokken 06.00 var det kun 16 centimeter med snø i den kjente parken. Likevel varte bilforbudet helt fram til klokken 07.30 om morgenen. Skoler og flere arbeidsplasser var stengt. Derfor lignet New York City mange steder en forlatt og øde by. Skiløperen Sam var en av få som hadde begitt seg ut nord i Brooklyn.

– Det er en fantastisk følelse. Snøen er faktisk ganske kram, sier han til NTB.

Han har nettopp tatt noen runder i McCarren Park og begir seg ut på bilveien, som er fri for biler. Kledd i svart fra topp til tå, med ski på beina og staver i hendene, var han et uvanlig skue i storbyen.

– Forhåpentligvis vil andre følge mitt eksempel, jeg vet det finnes flere langrennsentusiaster her, sier 28-åringen.

Forsvarer stengingen

Sakte, men sikkert vil folkeliv, biler og busser returnere til New Yorks gater. Den nasjonale værtjenesten (NWS) har nå senket snøstorm-varselet som gjaldt New York og New Jersey natt til tirsdag, amerikansk tid.

– Folk våkner nok snart og skjønner at det ikke var så ille allikevel, sier kaffebaristaen Alston Pares (33) til NTB.

Han lager morgenfersk americano på kafeen Five Leaves, en av få som åpnet som normalt tirsdag morgen. Det sto fire arbeidere bak bardisken. Kun én kunde var i lokalet.

– Mange har fri fra jobben, så de benytter vel anledningen til å sove lenge, spekulerer Pares.

– Ifølge Den nasjonale værtjenesten (NWS) traff stormen mye lenger øst og med mye mindre snø enn antatt. De innrømmer at varselet deres var en bom.

Myndigheten forsvarer allikevel den totale nedstengningen av byen. New York-guvernør Andrew M. Coumo sa på en pressekonferanse at de responderte ut fra den beste informasjonen de hadde.

– Jeg vil heller være i en situasjon hvor vi kan si vi var heldige, enn å måtte fortelle at vi ikke var det og at noen døde, sa guvernøren på en pressekonferanse.

Han får støtte av ordfører de Blasio: – Vi dukket og slapp unna en kule, sier han til CNN.