Meny

Ingen ende på Syrias fireårige mareritt

Danmark mener det må forhandlinger med Syrias president Bashar al-Assad til for å få slutt på den snart fire år lange borgerkrigen i landet. (Foto: SANA / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland samler syriske opposisjonelle i Moskva, men borgerkrigen blir vanskeligere å stanse for hver dag som går, mener ekspert.

Forventningene er skrudd ned i forkant av konferansen i Moskva. Den samler over 30 ulike opposisjonelle, men mange av de viktigste opposisjonsgruppene boikotter møtet.

– Jeg har vanskelig for å se for meg at det kan komme noen løsning ut av samtalene i Russland, sier seniorforsker Kjetil Selvik ved Christian Michelsens Institutt til NTB.

Mange av gruppene som deltar i Moskva, kommer fra den delen av opposisjonen i Syria som har vært tolerert av Assad. De blir derfor sett på som forrædere av andre grupper.

Russlands langvarige støtte til Syrias president Bashar al-Assad gjør rollen som mekler svært vanskelig, forklarer Selvik. Det er et syn mange syriske opposisjonsgrupper deler.

Lokale våpenhviler

Ingen tidligere forsøk på å forhandle fram en løsning på den snart fire år lange borgerkrigen har ført fram, heller ikke Genève-prosessen til tidligere spesialutsending Kofi Annan.

Dagens FN-utsending Staffan de Mistura har forsøkt seg på en ny strategi. Han vil la de store, politisk vanskelige spørsmålene ligge og heller forsøke å få i stand lokale våpenhviler.

– Men det er veldig begrenset hva man kan få til gjennom lokale våpenhviler, fordi det er så mange opprørsgrupper, sier Selvik.

Han viser også til at de ekstreme salafistgruppene Den islamske staten (IS) og Nusrafronten har vokst seg svært sterke og ikke er interessert i lokale våpenhviler.

Eksperter antar at Assad i dag kontrollerer under halvparten av Syrias territorium, mens IS og Nusrafronten samlet styrer omkring en tredel.

Les også: Brende: – Assad er ikke en del av løsningen i Syria

– USA mangler strategi

Om Russland har liten troverdighet som mekler i Syria, har heller ikke USA funnet ut hva landet egentlig vil, mener Selvik.

– USA har ingen strategi som fungerer. Som i Irak prøver de å bombe IS, men er ikke villig til å forholde seg til det syriske regimet. Utfallet av bombekampanjen har ikke vært imponerende, sier han, og peker på at bombingen har bidratt til å radikalisere opprøret og styrke ekstremistene.

– For dem er den blitt et signal om at USA står på motstanderens parti og i siste instans samarbeider med Syria og Iran, sier CMI-forskeren.

Nylig ble IS tvunget ut av Kobani på grensen til Tyrkia.

– Det er viktig strategisk og symbolsk, men alle andre steder i Syria har IS bare styrket seg, sier Selvik.

Les også: Skrekkhistorier fra Syria i ny Amnesty-rapport

Vil ha med Assad

De siste dagene er det kommet flere meldinger om at vestlige land stilltiende godtar at Assad blir sittende, til tross for at han anklages for krigsforbrytelser. Danmark foreslo nylig å forhandle med Assad, men Selvik tror ikke USA er klar for å samarbeide.

– Mistroen til Assad sitter dypt i Washington. Syria er alliert med Iran og Hizbollah. Dette er også et regime som har ødelagt et land for å sikre sin overlevelse, sier han, og minner om at konflikten har kostet over 200.000 mennesker livet og drevet mange millioner på flukt.

Den syriske nasjonalkoalisjonen, som består av syriske eksilpolitikere, og moderate opposisjonsgrupper som fortsatt er i Damaskus, deltok sist helg i samtaler i Kairo.

I en uttalelse ba de om en politisk løsning som tar utgangspunkt i at det dannes en overgangsregjering med alle fullmakter. Men kunngjøringen inneholdt tilsynelatende ingen direkte henvisning til Assads fremtidige rolle.

Les også: – Syriske barn tortureres, henrettes og utsettes for seksuelt misbruk

Populært