Meny

70 år etter Holocaust:

– Jeg skulle ikke vært her

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagmar overlevde Auschwitz på grunn av tysk papirslurv.

Tirsdag er det 70 år siden konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz ble frigjort av sovjetiske styrker.

Leirkomplekset var den største under Nazi-Tyskland og ni dager tidligere hadde de tyske fangevokterne evakuert med omtrent 66.000 fanger.

Dagmar overlevde

Den jødiske jenta ankom leiren med resten av familien i 1943 da hun var 14 år gammel. Hun var den eneste som overlevde.

– Auschwitz er en gravplass for mine foreldre, min søster, nesten alle slektningene mine, sier hun til nyhetsbyrået Reuters.

Hør hennes historie i videoen øverst

Feil på tysk liste

14-åringen tilbragte dagene ved å hjelpe moren tømme latrinene i arbeidsleiren. Men det var en utrolig flaks som skulle sørge for at akkurat hun skulle komme fra leiren med livet i behold.

Nazistene hadde laget en liste over arbeidsdyktige fanger som skulle sendes videre til Tyskland som krigsarbeidere. På listen sto arbeidsdyktige kvinner og men mellom 16 og 40 år. En skrivefeil gjorde at 14-åringen kom med på listen.

På listen sto det at Dagmar var født i 1925, mens hun egentlig var født i 1929 og var for ung.

– På grunn av denne feilen. At noen skrev fem i stedet for ni. Det reddet livet mitt, sier hun. Hun ble sammen med de andre på listen stuet ombord et tog og sendt til Tyskland.

– Vi gikk ombord på toget og det beveget seg. Vi kunne ikke tro at vi dro. Vi kunne ikke tro at vi virkelig forlot Auschwitz.

Holocaust-dagen

Hun tilbragte resten av krigen som krigsarbeider i havnen i Hamburg. Hun var den eneste i sin familie som slapp levende fra leiren. Hun er i dag 85 år og har både barn og barnebarn hjemme i Praha.

– I dag når jeg ser mine barn og barnebarn, blir jeg litt trist. For jeg skulle jo ikke vært her, sier hun. Du kan lese mer om hennes historie her.

27. januar er den offisielle Holocaustdagen. Dagen markeres i den tidligere utryddelsesleiren og både statsminister Erna Solberg og kronprinsparet deltar i 70-års markeringen.

Populært