Over 20.000 på anti-Pegida-konsert i Dresden

En motstander av Pegida er blant de 15.000 som møtte opp i Frankfurt for å protestere mot den innvandringsfiendtlige bevegelsen. Foto: Ralph Orlowski (Reuters)
En motstander av Pegida er blant de 15.000 som møtte opp i Frankfurt for å protestere mot den innvandringsfiendtlige bevegelsen. Foto: Ralph Orlowski (Reuters)

Mens mindre grupper innvandringsmotstandere demonstrerte i flere tyske byer, strømmet minst 22.000 mennesker til en konsert i Dresden som ble arrangert mandag i protest mot Pegida.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke av Tysklands fremste rockestjerner opptrådte på gratiskonserten i Dresden der den islamkritiske Pegida-bevegelsen oppsto i fjor høst.

– Det er flott at dere er her for å sende et signal i kveld, sa Herbert Grönemeyer, en av Tysklands mest populære rockemusikere, fra scenen under den improviserte konserten under slagordet «Åpen og fargerik – Dresden er for alle».

– Det er grusomt og trist det som foregår i noen menneskers sinn for tiden. Det skaper en stemning av hysteri der en religiøs gruppe blir blinket ut som syndebukk. Det er absurd, slemt, urettferdig, udemokratisk og helt uakseptabelt, sa han.

– Det er fire millioner muslimer i Tyskland, og de er like mye en del av det økonomiske mirakelet som alle andre religioner i Tyskland, sa Grönemeyer til konsertpublikummet, som holdt ut i iskaldt regn i tre timer.

Les også: Nesten halvparten av folket støtter Pegida

Drukner i motdemonstranter

I flere tyske byer arrangerte Pegida sin vanlige mandagsdemonstrasjon, men de få som møtte frem, druknet blant motdemonstrantene, for eksempel i Frankfurt, der 70 Pegida-demonstranter ble møtt av 15.000 motdemonstranter.

I München var det 800 Pegida-demonstranter mot 2.300 som deltok i en motdemonstrasjon, og i Berlin ble 500 tilhengere av den lokale Baergida-bevegelsen konfrontert av 1.000 motdemonstranter.

I Dresden ble mandagens demonstrasjon arrangert søndag i stedet på grunn av konserten. Antall demonstranter i Dresden var stort, men likevel mindre enn de foregående demonstrasjonene, etter at lederen Lutz Bachmann trakk seg på grunn av at bilder av ham med Hitler-bart og Hitler-sveis dukket opp.

Markerer Auschwitz

Kvelden før markeringen av 70-årsdagen for frigjøringen av dødsleiren i Auschwitz sa statsminister Angela Merkel mandag at tyskerne har en evigvarende plikt til å kjempe imot alle former for antisemittisme og rasisme.

– Vi må hele tiden være på vakt for å forsvare frihet, demokrati og rettsstaten, og vi må avsløre dem som fremmer fordommer og maner frem skremmebilder, sa hun med tydelig referanse til Pegida.

Hun gjorde det klart at det er en skam når jøder eller andre som støtter Israel, blir truet eller angrepet i Tyskland, som var ansvarlig for holocaust, og at det er en nasjonal plikt å beskytte det jødiske samfunnet i landet.

Personvernpolicy