PST: Instruks gjelder flere enn Krekar

Politiet i Oslo har besluttet at mulla Krekar skal bosettes på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Vedtaket kom etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) instruerte politiet om å vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt. Anundsen anslo at instruksen ville gjelde en håndfull personer. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)
Politiet i Oslo har besluttet at mulla Krekar skal bosettes på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Vedtaket kom etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) instruerte politiet om å vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt. Anundsen anslo at instruksen ville gjelde en håndfull personer. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)

PST bekrefter at instruksen som myndighetene ønsker å bruke for å få sendt mulla Krekar ut av Oslo, gjelder flere personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hos Politiets sikkerhetstjeneste bekrefter informasjonssjef Martin Bernsen overfor Dagbladet at «dette gjelder flere personer,» men avviser å utdype hvilke personer dette dreier seg om.

Ifølge avisens kilder som har innsikt i saken, gjelder imidlertid instruksen to personer som har vært kjent for offentligheten. Den ene er den tidligere Taliban-ministeren Abdul Mohammad Rauf, som har bodd i Drammen og som nå trolig oppholder seg i Afghanistan eller Pakistan. Ifølge avisen frykter norske myndigheter at han skal komme tilbake til Norge, og at det vil bli vanskelig å få sendt ham ut av landet igjen.

Les også: Frp-flertall vil bryte menneskerettighetene i Krekar-saken

I Hellas

Den andre er algeriske Omar Cheblal, som i en periode var talsmann for den islamske ekstremistgruppa Profetens Ummah. Cheblal ble pågrepet i Hellas i 2013 og har sittet i varetekt i landet siden. I 1994 ble han dømt til 15 års fengsel i Marokko og er ifølge hans advokat i Norge, Trond Olsen Næss, dømt til døden i Algerie for å tilhøre en terrorcelle.

Greske myndigheter ønsker å sende ham tilbake til Norge, men her er han ikke ønsket. Han har klaget på utvisningsvedtaket fra Norge og ønsker ifølge Næss å få behandlet asylsaken sin.

Etter det Dagbladet kjenner til gjelder justisminister Anders Anundsens (Frp) instruks ytterligere to eller tre islamske ekstremister som norske myndigheter har knyttet til terror.

Kyrksæterøra

Politiet i Oslo har besluttet at mulla Krekar skal bosettes på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Vedtaket kom etter at justisminister Anundsen instruerte politiet om å vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt. Anundsen anslo at instruksen ville gjelde en håndfull personer.

Så sent som sist fredag opplyste Jan Eirik Thomassen i Politidirektoratets (POD) grense- og utlendingsseksjon overfor NTB at Krekar foreløpig er alene om å bli omfattet av instruksen.

Rettsmøtet om tvangsflyttingen av mulla Krekar går i Oslo tingrett tirsdag morgen. Onsdag er den tema i Stortingets spørretime – tolv år etter at han ble vedtatt utvist av hensyn til rikets sikkerhet.

Personvernpolicy