Meny

I kveld kan du se en kjempeasteroide

PASSERER JORDA: En asteroide på størrelse med et fjell passerer jorda mandag 26. januar og tirsdag 27. januar 2015. Denne asteroiden ble fotografert fra en av NASAs romstasjoner i 2012, og er ikke den asteroiden passerer jorda nå. Foto: NASA/AP/NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jorda blir i dette øyeblikk passert av en asteroide på størrelse med et fjell.

Asteroiden 2004 BL86 ville gjort enorm skade på jorda dersom den hadde truffet oss. Heldigvis passerer den med en god margin på 1,2 millioner kilometer, tre ganger så langt unna som det månen er.

Den vil være på sitt nærmeste jorda klokken 17.19 i dag, men var synlig på himmelen allerede i natt, og vil være det natt til i morgen, ifølge NASA.

Les også: Asteroide-slurv hos NASA får kritikk

Kan ses med kikkert eller mindre teleskop

– Den sees som en liten, lyssvak prikk som beveger seg mot stjernebakgrunnen med en hastighet på en drøy fullmånediameter på ti minutter, sier astronom Jan-Erik Ovaldsen til TV 2.

2004 BL86 er et eksempel på et «near earth object», forkortet NEO. Den ble oppdaget og registrert i 30. januar 2004, og vil besøke oss igjen, men først om 200 år.  

Selv om den er langt borte, er asteroiden nær nok til at den kan observeres med mindre teleskop, og kanskje en sterk kikkert.

Les også: NASA-sjef: – Vårt beste forsvar er å be

Håper på detaljerte bilder

NASA og astronomer over hele verden vil benytte anledningen til å studere en asteroide «på nært hold».

De skal studere asteroiden ved hjelp av radarteknologi, og forhåpentligvis få tatt de første detaljerte bildene av 2004 BL86.

– På nåværende tidspunkt vet vi nesten ingenting om denne asteroiden, så det kommer garantert til å bli noen overraskelser, sier astronom Lance Benner til SpaceWeather.com.

Les også: – Stor asteroide vil sannsynligvis treffe jorden

Nærmeste NEO før 2027

Asteroiden som passerer oss mandag har en diameter på mellom 500 og 1000 meter, og hadde vært stor nok til å ødelegge en liten by, hadde den truffet jorden. Det er den nærmeste NEO-en forskerne vet om som vi vil se på 12 år.

I 2027 vil det passere en enda større asteroide enda nærmere, når 1999 AN10 passerer jorda på 30.000 kilometers avstand. Den har en diameter på rundt en kilometer.

I videoen under får du en innføring i hvordan du kan se kjempeasteroiden med teleskop:

Populært