Stoltenberg og Putin i intens ordkrig

Folk stilte seg i kø for å få hjelp i Mariupol i Øst-Ukraina søndag etter at byen ble rammet av et rakettangrep. (Foto: Nikolai Ryabchenko / Reuters / NTB scanpix)
Folk stilte seg i kø for å få hjelp i Mariupol i Øst-Ukraina søndag etter at byen ble rammet av et rakettangrep. (Foto: Nikolai Ryabchenko / Reuters / NTB scanpix)

Vladimir Putin hevder fremmedlegionærer fra NATO kjemper i Ukraina. Bare visvas, mener alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare kampene på bakken i Ukraina som intensiveres. Også konfrontasjonen mellom Russland og Vesten tilspisset seg enda et hakk mandag.

I en tale til russiske studenter i St. Petersburg spurte Russlands president Vladimir Putin hvem det egentlig er som kjemper i Ukraina. Han svarte selv på spørsmålet:

– Det er offisielle militærdivisjoner, men i stor grad er det såkalte frivillige nasjonalistbataljoner. Dette er ikke engang en hær, men en utenlandsk legion. I dette tilfellet er det en utenlandsk NATO-legion.

Les også: – Vanskelig å se hvordan krigen vil ende

– Russiske soldater

Det tok ikke mange timene før svaret kom fra NATO etter et krisemøte i NATO-Ukraina-kommisjonen.

– Uttalelsen om at det er en NATO-legion i Ukraina er bare tull. Det er ingen NATO-legion. De utenlandske styrkene i Ukraina er russiske, sier Stoltenberg.

Russland må respektere våpenhvilen i Ukraina og bruke sin innflytelse overfor separatistene til å få også dem til å gjøre det, understreker han.

Stoltenberg skulle senere mandag diskutere Ukraina-krisen med EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Les også: USA: – Russland har en okkupasjonsplan for Ukraina

Blusset opp

Etter en relativt rolig periode har kampene i Øst-Ukraina blusset opp igjen. Regjeringen har erklært unntakstilstand i de to krigsherjede fylkene Donetsk og Luhansk.

Lørdag ble 30 mennesker drept og nesten 100 såret i et grusomt rakettangrep i Mariupol. Ifølge regjeringen i Kiev var det separatistene som sto bak angrepet, som kom bare dager etter at et angrep mot en buss i Donetsk tok 13 menneskeliv.

Krigen har kostet minst 5.000 mennesker livet og drevet over én million på flukt fra sine hjem.

Nye sanksjoner?

Vesten mener Russland støtter opprørerne i Ukraina militært og har allerede vedtatt flere runder med sanksjoner. De nye kampene har fått USA og EU til å true med nye straffetiltak.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sier ingen roper etter nye sanksjoner nå, men legger til:

– Men selvsagt vil et angrep eller en bred offensiv mot Mariupol være en kvalitativ endring i situasjonen som vi vil måtte reagere på.

EUs utenriksministere drøfter situasjonen på et møte torsdag.

President Barack Obama sier USA vurderer alle muligheter med unntak av militær inngripen for å isolere Russland.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier økt økonomisk press mot landet vil være «destruktivt, uberettiget og kortsiktig».

– Ingen løsning

Våpenhvilen for Øst-Ukraina som ble forhandlet fram i Minsk sist høst, blir stadig brutt fordi den ikke staker ut noen vei mot en løsning på konflikten, mener Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

– Minsk-prosessen er bare en våpenhvile og separasjon av militære styrker. Den dreier seg ikke om hvordan en fremtidig løsning av konflikten kan være, det er svakheten, sier Jagland til NTB.

– Det er nå ingen forhandlinger eller ideer om hvordan en løsning for Øst-Ukraina kan bli. Dermed posisjonerer alle seg, og våpenhvilen blir brutt gang på gang. Alle ser at en fremtidig løsning må bygge på at Øst-Ukraina må være en del av Ukraina, men da basert på en sterk desentralisering av makt, sier han.

Personvernpolicy