Valget i Hellas:– Gresk fascistparti vil avskaffe demokratiet

Parlamentsmedlemmer fra det greske partiet Gyllent daggry, Ilias Kasidiaris (i midten), Ilias Panaryiotaros (bak i midten) og Yannis Lagos (bak til venstre) eskorteres til retten av anti-terrorpoliti i oktober 2013. Foto: Scanpix/AP
Parlamentsmedlemmer fra det greske partiet Gyllent daggry, Ilias Kasidiaris (i midten), Ilias Panaryiotaros (bak i midten) og Yannis Lagos (bak til venstre) eskorteres til retten av anti-terrorpoliti i oktober 2013. Foto: Scanpix/AP

Det høyreradikale partiet Gyllent daggry, som fikk tredje største oppslutning ved søndagens valg i Hellas, er et rent fascistparti, mener forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over et år etter at partiets ledelse ble varetektsfengslet i påvente av rettssak, tiltalt for en rekke forbrytelser inkludert drap, har Gyllent daggry fått 6,28 prosent av stemmene og 17 seter i den nye nasjonalforsamlingen etter valget i Hellas søndag.

– Offisielt bruker de begrepet «nasjonalisme» for å beskrive seg selv, men det er et fascistparti. De hyller Adolf Hitler og har bånd til fascisme og fascistisk ideologi i sin kjerne, sier forsker ved ARENA Senter for europaforskning, Asimina Michailidou, til ABC Nyheter.

Forskeren er selv gresk.

– Partiet sprenger alle skalaer. Noen ganger beskrives de som et ekstremt høyreparti, men for meg har ikke deres politikk noe med den tradisjonelle høyre-venstreaksen å gjøre. Deres endelige mål er å avskaffe demokratiet. Det er ikke et demokratisk parti, men de ser parlamentarisk demokrati som et middel til å nå sine mål, legger hun til.

Forsker ved ARENA Senter for europaforskning, Asimina Michailidou. Foto: UiO.Forsker ved ARENA Senter for europaforskning, Asimina Michailidou. Foto: UiO.

Blitt bedre på PR

Michailidou mener Gyllent daggry bevisst har gått inn for å fjerne de mest ekstreme uttalelsene fra sine nettmanifester.

– Partiet har de siste årene forsøkt å pynte på fremstillingen av seg selv. De har fjernet artiklene som hadde eksplisitte erklæringer om beundring for Hitler. De har blitt bedre på PR, forklarer hun.

Det innvandringsfiendtlige partiet vokste frem under den økonomiske krisen i Hellas.

– Etter valget ser det ut til at Gyllent daggry i det store og det hele har beholdt sine kjernevelgere, hvilket ikke kommer som en fullstendig overraskelse, sier Michailidou.

For de mest ekstreme

Men å betrakte fremgangen til partiet som et krisefenomen og partiet som et «protestparti» blir for enkelt, ifølge flere analytikere.

– De kaprer stemmer fra de mest ekstreme høyreorienterte velgerne, som tradisjonelt har stemt på partiet Nytt demokrati, og nå føler at det ikke lenger er nok, sier Michailidou.

Det konservative partiet Nytt demokrati fikk 27,81 prosent av stemmene under søndagens valg, bak den store valgvinneren Syriza, et venstreparti som fikk 36,34 prosent.

Gyllent daggry tok også tredjeplass under Europaparlamentsvalget i mai, og fikk tre utsendinger til Europaparlamentet for første gang i partiets historie.

Les også: Tøffe tider i vente for Hellas' nye statsminister

Knivdrap

Dette var bare måneder etter at flere av partiets ledende medlemmer ble pågrepet, blant disse grunnlegger og leder Nikos Michaloliakos. Etterforskningen ble utløst av knivdrapet på den venstreorienterte greske rapperen Pavlos Fyssas i september 2013.

Ved ransaking av partimedlemmenes hjem ble det funnet skytevåpen og andre våpen, samt nazistiske og fascistiske samlegjenstander. Partiet har siden blitt knyttet til drapet på en pakistansk innvandrer og mishandling av politiske motstandere.

Sju høytstående medlemmer av Gyllent daggry sitter for øyeblikket i fengsel, og er tiltalt for drap, drapsforsøk, ulovlig våpenbesittelse og medlemskap i kriminell organisasjon.

– Tatt i betraktning at halvparten av deres parlamentsmedlemmer, inkludert partiets leder, sitter fengslet og at partiet etterforskes som kriminell organisasjon, er oppslutningen deres en tanke deprimerende, sier Michailidou.

Rettssaken skal etter planen begynne i mars. Påtalemyndigheten mener partiets oppbygning ligner nazipartiet, men Gyllent daggry avviser dette.

Les også: Enighet om samarbeidsregjering i Aten

– Får neppe innflytelse

I forkant av valget kjøpte Gyllent daggry annonseplass på tv-kanaler, med slagord som «Grekere ved makten, tyver i fengsel».

Og på tross av et solid valg tviler Michailidou på om partiet vil få noen reell innflytelse over gresk politikk.

– Ingen andre partier vil ha noe med dem å gjøre. Hvis for eksempel media skulle fått informasjon om at en representant for Nytt demokrati hadde forbindelser til Gyllent daggry ville det vært politisk selvmord for vedkommende, forklarer hun.

Hun tror alle partier vil foretrekke nyvalg fremfor å danne regjering med Gyllent daggry.

– På en måte er det bra å ha dem fremme i det åpne. Til syvende og sist får vi bare håpe de vil forsvinne.