Meny

Listhaug avviser krav om mer trevirke i bygg

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) mottok mandag rapporten om skognæringen. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er uaktuelt å kreve mer bruk av tre i nybygg, slik strategigruppen Skog 22 går inn for, fastslår landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).

Frp-statsråden hadde knapt fått rapporten fra det regjeringsoppnevnte utvalget Skog 22 i hånden, før hun skjøt ned et av de mest sentrale forslagene.

Nye byggeforskrifter som fører til pålegg om økt bruk av tre, er noe av det som virkelig kan dra opp volumet for å nå målet om å øke skognæringens omsetning til det firedobbelte i løpet av de neste 30 årene, ifølge Skog 22s utvalgsleder Gunnar Olofsson.

Bolig dyrt nok

– Jeg er skeptisk til forslag som vil innebære høyere kostnader for folk som skal bygge bolig eller kjøpe ny bolig. I Norge er det allerede svært kostbart å kjøpe bolig, sa Listhaug til NTB mandag, kort tid etter at hun hadde mottatt rapporten på vegne av regjeringen.

Heller ikke som et miljøtiltak vil Listhaug være med på lovendringer som kan dra opp bruken av trevirke i nye byggeprosjekter.

– Når kostnadene er så høye som de allerede er, så vil ikke vi frata folk muligheten til å bygge eller kjøpe sin egen bolig. Tvert om er det ønskelig at flere skal kunne gjøre det, sier hun til NTB.

Les også: Arbeiderpartiet vil stanse salg av Statskog

Betongrom

I et betongtungt rom på Astrup Fearnley Museet fortalte Gunnar Olofsson at skognæringen kan omsette for minst 180 milliarder kroner i 2045, mot dagens 43 milliarder kroner.

Dette er det mulig å få til, til tross for at bruken av avispapir kommer til å falle, så lenge nye produkter og nye markeder utvikles.

– Det er positivt at en samstemt næring står bak utredningen. Når det gjelder forslagene så er det noe bra, og noe som er veldig kostbart. Regjeringen skal se på utvalgets arbeid og vurdere en egen melding til Stortinget om skogbruket her i landet, sa Listhaug til forsamlingen.

Les også: Johan C. Løken dypt skuffet over skogsatsing i statsbudsjettet

Grønt skifte

Skog 22 ser for seg at skog- og trenæringen vil få en nøkkelrolle med å utvikle og realisere det grønne skiftet i Norge.

I utredningen pekes det på muligheten for økt bruk av skog og tre på en rekke områder, fra emballasje og hygieneprodukter til byggemateriale, og som innsatsstoff i medisiner og som energikilde.

– Alt som kan lages av olje kan også lages av tre, oppsummerte Olofsson da han overleverte rapporten.

Utvalget slår fast at en forutsetning for å nå målene er gunstigere skatter og avgifter og økte investeringer i skogsveinett, jernbane og kaianlegg.

Populært