KrF-forslag om å bryte regjeringssamarbeidet

Justisminister Anders Anundsen (Frp) får kritikk fra flere KrF-topper for håndteringen av asylbarnsaken. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)
Justisminister Anders Anundsen (Frp) får kritikk fra flere KrF-topper for håndteringen av asylbarnsaken. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)

Fredag skal Kristelig Folkepartis sentralstyre diskutere et forslag om partiet skal bryte regjeringssamarbeidet på grunn av justisminister Anders Anundsens håndtering av asylbarnsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi bør innse at regjeringen har brutt samarbeidsavtalen og at KrF er fristilt. Det er ikke vi som har brutt avtalen, det er regjeringen, sier fylkesleder i Nordland, Per Pedersen, til Aftenposten.

Aftenposten har snakket med samtlige 19 fylkesledere i KrF, og 18 av 19 fylkestopper i Venstre. Svært mange av dem sier tilliten til Anundsen nå er tynnslitt.

I begge sentrumspartiene ønsker man at Stortinget går nøye gjennom Anundsens oppfølging av asylsaken.

Flere av dem mener det bør få konsekvenser hvis Justisdepartementet ikke har fulgt opp intensjonene i asylavtalen, men i motsetning til i KrF, er det ingen i Venstre som mener Anundsen bør gå av.

Les også: Ap får 42,4 prosents oppslutning på ny måling

Anundsen avviser at hans håndtering av saken er blitt en belastning.

– Jeg oppfatter egentlig ikke denne kritikken som mistillit. Det er trolig en reaksjon basert på medienes fremstilling av en krevende sak. Det er viktig å ha et best mulig samarbeid med samarbeidspartiene KrF og Venstre, og jeg arbeider hardt for at vi skal lykkes med det, sier Anundsen.

Les også: Slik startet asylbarn-saken