Valgdagsmåling: Brakvalg for Syriza

Syriza skal ha fått mellom 35,5 og 39,5 av stemmene, ifølge målinger. Dermed ligger det an til at partileder Alexis Tsipras vil ta over som statsminister i Hellas. Foto: AFP / NTB scanpix.
Syriza skal ha fått mellom 35,5 og 39,5 av stemmene, ifølge målinger. Dermed ligger det an til at partileder Alexis Tsipras vil ta over som statsminister i Hellas. Foto: AFP / NTB scanpix.

Greske velgere gjør opprør mot økonomiske innstramminger og har gitt det venstreorienterte partiet Syriza over 35,5 prosent av stemmene, ifølge en valgdagsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriza skal ha fått mellom 36 og 38 prosent av stemmene, viser målingen. Partileder Alexis Tsipras (40) ligger dermed an til å ta over som statsminister i Hellas.

Regjeringspartiet Nytt demokrati ser ut til å få mellom 26 og 28 prosent av stemmene.

– Dette later til å bli en historisk seier. Det er et budskap som ikke bare angår det greske folk, sier talsmann for Syriza, Panos Skourletis.

– Dette er en klar beskjed mot innstrammingstiltak og for verdighet og demokrati, sier han.

Les også: Tsipras: - Hellas på vei mot demokrati igjen

Bedre resultat enn ventet

Venstrepartiet har dominert på meningsmålingene den siste tiden, men ser ut til å ha fått enda større oppslutning enn anslått. Spenningen har knyttet seg til hvor sterk oppslutningen blir, og særlig om Syriza får flertall til å regjere alene.

– Det er såpass stor usikkerhet knyttet til valgdagsmålingen. Basert på den ser jeg både muligheten for at Syriza får flertall alene og at de ikke får det, sier Norges ambassadør til Hellas, Sjur Larsen, til NTB.

Syriza har gått til valg på å delvis reforhandle og delvis slette Hellas' gjeld til Det internasjonale pengefondet, EU og Den europeiske sentralbanken. Landet har lånt 240 milliarder euro fra troikaen.

– Grekerne har valgt å stemme på et parti som har et program som i hovedsak har vært imot regjeringens politikk, sier Larsen.

For å få rent flertall kreves en oppslutning på mellom 36 og 40 prosent, men den nøyaktige andelen avhenger av hvor mange av de andre partiene som kommer over sperregrensen på 3 prosent.

Syriza trenger 151 seter i parlamentet for å danne regjering alene. Ifølge valgdagsmålingen får partiet mellom 148 og 154 seter. Det endelige resultatet kommer kanskje først mandag morgen.

Jevnt om tredjeplassen

Samtidig er kampen om tredjeplassen mellom det høyreradikale partiet Gyllent daggry og det sosialliberale og EU-vennlige partiet To Potami svært jevn. Ifølge valgdagsmålingen har begge fått en oppslutning på mellom 6,4 og 8 prosent.

Hvis Syriza ikke når målet om rent flertall, må partileder Tsiparis forsøke å danne en koalisjonsregjering eller styre ved hjelp av støttepartier i nasjonalforsamlingen.

Den sittende konservative statsministeren Antonis Samaras, som leder Nytt demokrati, har i likhet med EU-ledere advart mot hva som vil skje hvis Hellas ikke holder seg til gjeldsavtalen. Men advarslene ser ikke ut til å ha gjort inntrykk på greske velgere.

Les også: Syriza håper på rent flertall i Hellas

Frykter «grexit»

Tsipras har lovet at Hellas skal beholde euroen og har den siste tiden tonet ned noe av den skarpe retorikken har er kjent for.

Samtidig har han krevd at mange av de strengeste innstrammingstiltakene må bort. Minimumslønnen må opp, strømpriser må senkes for fattige familier, eiendomsskatt må ned og kutt i pensjoner og lønninger til offentlige ansatte må reverseres.

Det fryktes at kravene vil føre landet inn i en ny finanskrise som vil ende med at Hellas trer ut av eurosonen.

EU har avvist kravene om reforhandling, og finansmarkedene følger situasjonen tett. Euroen falt mot de fleste store valutaene da finansmarkedene i Asia åpnet.

Personvernpolicy