Tsipras: – Hellas på vei mot demokrati igjen

LEDER: Syrizas leder Alexis Tsipras ankommer et valglokale i Aten søndag formiddag. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB scanpix
LEDER: Syrizas leder Alexis Tsipras ankommer et valglokale i Aten søndag formiddag. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB scanpix

Smilende og seierssikker ankom Hellas' opposisjonsleder Alexis Tsipras valglokalet søndag. – Jeg har ventet på dette øyeblikket i fem år, sa han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hellas vil vende tilbake til demokrati, sosialt samhold og verdighet, sa Tsipras, som leder venstrealliansen Syriza.

Han ba også om et linjeskifte i EUs økonomiske politikk.

– Vår felles framtid i Europa er ikke sparepolitikkens framtid, lød budskapet til journalistene som omringet ham utenfor valglokalet i Kypseli i Aten.

Syriza ligger an til å bli landets største ifølge meningsmålingene, noe som gjør den 40 år gamle partilederen favoritt til å overta som statsminister etter høyremannen Antonis Samaras.

Bakgrunn: Syriza håper forspranget holder i Hellas

– Usikre tider

Samaras stemte i hjembyen Pylos på Peloponnes sør i landet. Han så langt mer alvorlig ut enn Tsipras, men insisterte på at han var optimistisk.

– I dag avgjør vi om vi går framover eller om vi går mot det ukjente. Jeg er optimistisk fordi jeg at tror at ingen kommer til å utsette vårt lands europeiske kurs for fare, sa han.

Selv om partiet hans Nytt demokrati ligger 5-6 prosentpoeng bak Syriza på meningsmålingene, øyner han fortsatt en mulighet for seier ettersom målingene viser at mange grekere har vært usikre på hva de skal stemme helt til det siste.

Gjeldssletting

I Hellas er det obligatorisk å stemme, med unntak for dem som har fylt 71 år.

Syriza går inn for å reforhandle betingelsene på kriselånene som Hellas har mottatt fra EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet. Partiet vil blant annet ha delvis gjeldssletting slik at milliardlånene blir håndterbare. Han vil også ha storstilte investeringer med EU-midler som kan skape opptil 300.000 nye arbeidsplasser.

Personvernpolicy