Meny

Uro på fireårsdagen for folkeopprøret i Egypt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En demonstrant ble søndag drept i et sammenstøt med politiet i den egyptiske byen Alexandria, opplyser tjenestemenn. Demonstrasjonen ble arrangert på fireårsdagen for folkeopprøret i 2011.

Ifølge egyptiske tjenestemenn var den drepte en «islamist». De hevder at mannen skjøt mot politiet, og at han ble drept idet politiet besvarte ilden.

Tre andre demonstranter ble såret i sammenstøtet, ifølge kildene.

Samme dag ble to egyptiske politimenn såret av en bombe som eksploderte utenfor en idrettsklubb i bydelen Heliopolis i Kairo.

Tilhengere av Det muslimske brorskapet, som nå er forbudt, har oppfordret til demonstrasjoner mot landets nåværende myndigheter. Noen få demonstranter forsøkte å ta seg inn på Tahrirplassen i sentrum av Kairo for å protestere, men de ble raskt omringet av opprørspoliti.

Strengt vakthold

22 pansrede kjøretøy er ifølge nyhetsbyrået MENA parkert ved plassen og veiene rundt er sperret av.

Lørdag ble en kvinne skutt og drept i nærheten av plassen idet hun deltok i en demonstrasjon som ble arrangert av et egyptisk sosialistparti.

34 år gamle Shaimaa al-Sabbagh, som var mor til en fem år gammel gutt, var sammen med sin mann da hun ifølge flere meddemonstranter ble truffet i hodet av kuler fra sikkerhetsstyrkene som forsøkte å oppløse demonstrasjonen. Hun døde senere på et sykehus.

Avviser skyting

En talsmann for det egyptiske innenriksdepartementet avviser at sikkerhetsstyrkene avfyrte skudd.

– Ingen våpen, hagl eller gummikuler ble avfyrt. Det var en liten demonstrasjon som ikke krevde bruk av slike våpen. Bare to tåregassgranater ble brukt, hevder talsmannen overfor nyhetsbyrået AFP. Talsmannen hevder at det er «islamistiske infiltratører» som står bak.

Statsminister Ibrahim Mahlab lover at dødsfallet skal etterforskes og sier at «den som har begått feilen, vil bli straffet, uansett hvem han er».

Egypts sikkerhetsstyrker har mange ganger tidligere gått hardt fram mot demonstranter. Senest fredag ble en 18 år gammel kvinne drept i en demonstrasjon i Alexandria.

Tilbake ved makten

Folkeopprøret, som startet på Tahrirplassen i Kairo 25. januar 2011, endte med at landets autoritære president Hosni Mubarak ble tvunget til å gå av 18 dager senere.

Deretter vant Brorskapets presidentkandidat Mohamed Mursi landets første demokratiske valg noensinne, men han ble styrtet av militæret sommeren 2013.

Nå er mange av Mubaraks tidligere støttespillere tilbake ved makten, Mursi sitter fengslet, mens det kan gå mot løslatelse for Mubarak etter at flere av dommene mot ham er satt til side og skal behandles på nytt.

I fjor ble titall demonstranter drept under markeringer på årsdagen for folkeopprøret, som var en del av den såkalte arabiske våren.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus