Meny

Medlemmene strømmer til De Grønne i Storbritannia

GRØNN: – Jeg skulle gjerne sagt at det feier en grønn orkan over Storbritannia, men reelt sett er det nok Liberaldemokratenes problemer som har gitt De Grønne muligheter, sier Rasmus Hansson, Miljøpartiet De Grønnes eneste representant på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De Grønne i Storbritannia har nesten doblet medlemstallet på to måneder og gjør det rekordgodt på meningsmålingene.
Det britisk valget

* Britene går til valg torsdag 7. mai.

* Parlamentet blir oppløst 30. mars.

* Det skal velges 650 representanter til Parlamentet i London fra England, Skottland, Wales og Nord-Irland.

* Etter en lovendring i 2011 er valgperioden fem år.

* Valget skal alltid holdes den første torsdagen i mai.

– Jeg skulle gjerne sagt at det feier en grønn orkan over Storbritannia, men reelt sett er det nok Liberaldemokratenes problemer som har gitt De Grønne muligheter, sier Rasmus Hansson, Miljøpartiet De Grønnes eneste representant på Stortinget.

Det britiske regjeringspartiet Liberaldemokratene har mer enn halvert sin oppslutning siden valget i 2010, mens De Grønne fosser fram. Ved valget for fem år siden fikk de 1 prosents oppslutning. En fersk meningsmåling i Guardian gir partiet 9 prosents oppslutning, opp 4 prosentpoeng fra desember.

Cameron-utspill

– Med Liberaldemokratenes mer eller mindre havari har det oppstått et behov og en plass for et alternativt/radikalt parti. Den plassen har De Grønne begynt å bevege seg inn i, sier Hansson.

De Grønne kan også takke statsminister David Cameron for at medlemstallet stiger raskt. Etter at Cameron sa at han ikke vil være med i TV-debatter før valget dersom ikke også De Grønne fikk være med, fikk partiet over 2.000 nyinnmeldelser på én dag. I alt har De Grønne nå nesten 44.000 medlemmer over hele Storbritannia, går det fram av partiets nettside.

– I Storbritannia har det vært en tendens til å tenke at De Grønne er en utenforbevegelse. Med sitt utspill har Cameron med eller uten eget vitende vært med på å gi partiet et godkjentstempel i den politiske manesjen, som har utløst en respons fra mange velgere, sier Hansson.

Åpent valg

Britene går til valg 7. mai. Valget er helt åpent og blir det mest spennende siden krigen. Ingen tør spå utfallet. Det eneste som synes sikkert, er at verken Labour eller de konservative kommer til å få flertall alene. Slik gikk det også i 2010, da Liberaldemokratene dannet regjering sammen med de konservative. Det er politiske eksperter som mener at denne gangen må det også et tredje parti til for å sikre flertall.

– Vi vil ikke gå inn i en koalisjon, men kan på visse betingelser se for oss å være et støtteparti til et regjeringsparti, sa partileder Natalie Bennett i De Grønne i England & Wales nylig til BBC.

Nå betyr ikke 9 prosents oppslutning at det grønne partiet dermed vil få tilsvarende antall plasser i Parlamentet. Det britiske systemet med enkeltmannskretser favoriserer de største partiene. Det partiet som får flest stemmer, vinner setet i Parlamentet. Etter valget i 2010 fikk De Grønne for første gang en representant i den britiske nasjonalforsamlingen. Daværende partileder Caroline Lucas fikk 31,3 prosent og sikret seg plass fra valgkretsen i Brighton.

De grønne i Storbritannia

* Startet som Ecology Party i 1975, forandret navn til Green Party i 1985.

* Green Party fikk 1 prosent av stemmene ved valget i 2010 og har én representant i Underhuset i Parlamentet: Caroline Lucas. Hun fikk 31,3 prosent av stemmene i Brighton.

* Lucas var partileder da hun ble valgt. I 2012 tok Natalie Bennett over ledervervet.

* Green Party ble Storbritannias fjerde største parti i EU-valget i fjor med 8 prosent av stemmene, noe som resulterte i tre seter i EU-parlamentet.

* Green Party har søsterpartier i Skottland og Nord-Irland.

(Kilde: BBC/Green Partys nettside ).

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus