Boko Haram angriper storby nordøst i Nigeria

KJEMPER MOT BOKO HARAM: Militærstyrker fra Tchad på grensen mellom Kamerun og Nigeria 21. januar. De er en del av en militær styrke som skal kjempe mot de ekstreme islamistene i Boko Haram. AFP PHOTO / ALI KAYA
KJEMPER MOT BOKO HARAM: Militærstyrker fra Tchad på grensen mellom Kamerun og Nigeria 21. januar. De er en del av en militær styrke som skal kjempe mot de ekstreme islamistene i Boko Haram. AFP PHOTO / ALI KAYA

Opprørere som trolig er fra ekstremistgruppa Boko Haram, har angrepet storbyen Maiduguri nordøst i Nigeria, opplyser kilder i regjeringen og militæret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Soldater slår tilbake angrep på Monguno og Maiduguri, som terroristene har angrepet samtidig, skriver militæret i en Twitter-melding.

Angrepet startet i utkanten av byen rett etter midnatt søndag, ifølge en rekke kilder. En lokal kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at han kan høre lyden av artilleriild og helikoptre som sirkler over byen.

Vil ha islamsk stat

Maiduguri er administrativt senter i delstaten Borno. Skulle opprørere fra den ytterliggående islamistgruppa innta byen, vil det være en stor seier.

Gruppa har som mål å danne en egen islamsk stat, i likhet med opprørsgruppa Den islamske staten (IS) i Syria og Irak.

Boko Haram har de siste årene stått bak en rekke angrep på landsbyer og skoler i den nordøstlige delen av Nigeria. Den har også angrepet mål i nabolandet Kamerun, og har gjennomført flere større terrorangrep i hovedstaden Abuja.

Opptil én million mennesker er ifølge hjelpeorganisasjoner drevet på flukt, mens mellom 5.000 og 13.000 mennesker er drept siden 2009.

Les også: 15 drept i Boko Haram-angrep i Nigeria

Angrep landsby

Opptil én million mennesker kan ha blitt drevet på flukt som følge av Boko Harams herjinger nordøst i Nigeria. Jenta på bildet befinner seg i den leir for internt fordrevne i Yola i delstaten Adamawa. Mange flyktninger har dratt til Maiduguri, som søndag ble angrepet av opprørere. Foto: Afolabi Sotunde / Reuters / NTB scanpixOpptil én million mennesker kan ha blitt drevet på flukt som følge av Boko Harams herjinger nordøst i Nigeria. Jenta på bildet befinner seg i den leir for internt fordrevne i Yola i delstaten Adamawa. Mange flyktninger har dratt til Maiduguri, som søndag ble angrepet av opprørere. Foto: Afolabi Sotunde / Reuters / NTB scanpix

Lørdag kom det melding om at Boko Haram hadde angrepet landsbyen Kambari mindre enn 5 kilometer fra Maiduguri. 15 personer ble drept, blant dem landsbylederen, ifølge lokale kilder.

En kvinne opplyser at fire av hennes voksne barn mistet livet i angrepet.

– De skjøt barna mine uten forvarsel. Jeg måtte reise fra landsbyen med barnebarna mine for vi har mistet husene våre, sier kvinnen, som nå befinner seg i Maiduguri.

Samme dag ble det kjent at Boko Haram har løslatt 192 gisler, de aller fleste kvinner. Gislene er blitt holdt fanget siden 6. januar, da over 200 kvinner og barn ble bortført fra landsbyen Katarko i delstaten Yobe. 25 menn ble drept i angrepet på landsbyen.

Les også: Rystende skildringer av Boko Haram-angrep

Personvernpolicy