Christopher Nielsen vil sette Guinness-rekord i kunst

Kunstner Christopher Nielsen på Henie-Onstad kunstsenter i forbindelse med utstillingen «Jeg er bare en enkel konseptualist fra Ulsrud». Foto: HOK/Creative Commons.
Kunstner Christopher Nielsen på Henie-Onstad kunstsenter i forbindelse med utstillingen «Jeg er bare en enkel konseptualist fra Ulsrud». Foto: HOK/Creative Commons.

Multikunstner Christopher Nielsen håper å komme i Guinness rekordbok etter turboåret 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Selve rekordforsøket er et kunstprosjekt i seg selv, eller et kunst-stunt. Rekordforsøket bygger på at jeg har uttrykt meg i flest kunstarter i løpet av et år, sier den 51 år gamle kunstneren til ABC Nyheter.

Det begynte med nyoppsetningen av stykket «Verdiløse menn» på Nationaltheatret i januar, så fulgte science-fictionromanen «Metamorfose», så kom animasjonskortfilmen «Rulletrappen». I oktober åpner utstillingen «Jeg er bare en enkel konseptualist fra Ulsrud» på Henie Onstad kunstsenter.

– I tillegg har jeg laget tegneseriekomposisjonen «Enfant terrible», der musikerne har fått diagrammer og ornamenter av meg. Det er for støymusikere, og har ingen noter, sier Nielsen.

Før jul var Nielsen også forfatter for det dystopiske radioteaterstykket «Radio Infinity Error» på NRK. Første episode kan du høre her.

I januar 2015 kom også et nytt tegneseriealbum om figuren Hold Brillan; «Da pønken kom til Lefsevika».

– Det skal bli åtte kunstarter, sier Nielsen.

I disse dager jobber kunstneren med å få rekordforsøket godkjent av Guinness rekordbok.

– Men det er ikke så stort problem slik jeg ser det, for jeg har jo gjort alle disse tingene, sier han.

– Jeg vet ikke når avgjørelsen kommer, men det blir forhåpentligvis før neste utgave av rekordboka i oktober.

– Lekende lett

Roman og radiohørespill er de eneste kunstartene Nielsen ikke hadde prøvd seg på før fjorårets gigantprosjekt.

– Hva synes du har vært mest utfordrende å jobbe med?

Nielsen viser frem installasjonen «Whack-a-millionaire» i Misfornøyelsesparken. Foto: Øystein Thorvaldsen/HOKNielsen viser frem installasjonen «Whack-a-millionaire» i Misfornøyelsesparken. Foto: Øystein Thorvaldsen/HOK

– Jeg synes alt gikk lekende lett. Den største utfordringen var å gjøre alt sammen. Men jeg har ikke gjort så mye annet enn å jobbe, svarer Nielsen.

– Nå er jeg nødt til å ta litt fri, jeg merker at jeg er litt utslitt. Men jeg er allerede i gang med nye prosjekter. Det er ikke så stress å starte på nye ting, men deadline, det å få det ferdig, kan være stress.

– Er det noe ved mottakelsen av fjorårets store produksjon du merket deg spesielt?

– Det er interessant med utstillingen. Guinness-rekordforsøket er en slags satire over en tendens i tida, som ble veldig bevist med mottakelsen av utstillingen. Den er så svær, og det er den jeg har fått mest entydig knallkritikk for. Men alle godorda har gått på størrelse; massivt, omfattende, og så videre. Det beviser min teori om at størrelse er viktig. Viktigst, kanskje.

– De mindre verkene har fått mer blandet mottakelse, selv om det er jævlig mye arbeid for eksempel med en tegneseriebok.

Utstillingen på Henie-Onstad er åpen til 8. februar.

Nielsen forteller at han allerede er i gang med nye prosjekter, men vil ikke avsløre hva publikum har i vente.

– Det er litt for tidlig. Det blir mer kunst, sier han.

Pønk i Trøndelag

Forrige gang ABC Nyheter møtte Christopher Nielsen var i 2008, da første album om den trønderske tegneseriefiguren Hold Brillan kom ut.

Les også: Nådeløs reality

«Da pønken kom til Lefsevika» er det andre albumet om Hold Brillan, og kom ut i år.«Da pønken kom til Lefsevika» er det andre albumet om Hold Brillan, og kom ut i år.

I januar i år kom det nytt album, der Hold Brillan figurerer som pønkvokalist. Tegneserien er også et kriminalmysterie.

– Pønk er en vesentlig ingrediens, men menneskelige relasjoner er vel så viktig. Seriene om Hold Brillan har ikke brukt å foregå i Lefsevika, som er hjemstedet hans, sier Nielsen.

Trønderen Julius har figurert i Nielsens tegneserier siden 1992. Tilnavnet «Hold Brillan» har han fått fordi det er standardfrasen hans når han skal gi noen juling. Hold Brillan er en av få norske tegneseriefigurer som har figurert på frimerke. I 2020 er det varslet et tredje, avsluttende album om den voldelige trønderen.

– Er det noen rød tråd i dine prosjekter?

– Ja, eller paraply, kanskje. En slags overhengende idé som slutter det sammen. Mange av årets prosjekter har sammenfallende tematikk. Det er noen temaer som går igjen, svarer Nielsen.

– Kritikk av «rotteracet» er noe som går igjen, som i kortfilmen Rulletrappen der alle går oppover i en rulletrap som går nedover, eller boka Metamorfose der det kommer et designer-drug som kan oppfylle alle dine drømmer.

– I Lefsevika møter vi unge, utilpassede menn som har drømmer som det går gæærnt med. Et vesentlig verk i Misfornøyelsesparken er «Superstar», et flipperspill der tematikken er at hvis du spiller veldig bra kan du bli superstjerne. Men man taper alltid på flipper.

Så mye mer enn det vil ikke Nielsen si om temaene i sin kunst.

– Som kunstner har jeg det privilegium at jeg ikke behøver å komme med svarene, men kan nøye meg med å stille spørsmålene, sier han og fortsetter:

Nielsen demonstrerer «rasistsjakk» på Henie-Onstad kunstsenter. Foto: Øystein Thorvaldsen/HOKNielsen demonstrerer «rasistsjakk» på Henie-Onstad kunstsenter. Foto: Øystein Thorvaldsen/HOK

– Det har nesten blitt en klisje å si om mine ting at jeg inntar tapernes perspektiv. De færreste vil vel karakterisere meg som noen taper, liksom. Hvis du skal ha taperens synsvinkel må du være på bånn sjæl. Jeg skildrer bare verden fra min synsvinkel.

– Jævlig dårlig Muhammed-tegning

– Hvilke tanker har du som tegneserieskaper gjort deg om «karikaturstiden» og angrepet på den franske satireavisen Charlie Hebdo denne måneden?

– Det er masse gærninger over alt. Norge har fostret den gærneste av dem alle. Man må jo få lov til å ytre seg selvfølgelig. Det er ikke noe å diskutere det. Og det er ikke så veldig mange som synes drap er noe særlig. Jeg skiter kun i eget reir, helst, så jeg har ikke kommentert det så mye.

– Jeg mener, hvis jeg skal dø på barrikadene for ytringsfriheten vil jeg helst ikke løfte opp Westergaards Muhammed-tegning som min fane, for den synes jeg er jævlig dårlig. Hva er det den forteller egentlig?

– Hvis vi er så overlegne med vår ytringsfrihet og fantastiske sivilisasjon bør vi klare å finne på noe bedre enn noe så dårlig som den for å være fanebæreren for vår fortreffelighet. Rushdies «Sataniske vers» hadde vært litt mer å ofre livet for. Interessant nok ble han tilgitt, og fatwaen opphevet, for så å bli innført igjen. Men da går det jo kanskje an å prate med dem da, hvis man vil. Så er spørsmålet om man egentlig vil det?
Les også: Hustyrann på Nationtheateret

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita og Loco06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 Siktet 32-åring etter ambulansekapring kan avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 Stiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre
Siste nytt
07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33NorgeRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita og Loco06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeSiktet 32-åring etter ambulansekapring kan avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeStiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35NorgeRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Norge30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24NorgeMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus