Stoltenberg ber russerne stanse støtten til separatister

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under et besøkt til Kosovo fredag. Foto: Hazir Reka / Reuters / NTB scanpix.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under et besøkt til Kosovo fredag. Foto: Hazir Reka / Reuters / NTB scanpix.

NATO-sjef Jens Stoltenberg ber Russland stanse støtten til de prorussiske separatistene i Ukraina etter den siste tidens opptrapping i Donetsk og Luhansk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse lørdag kveld viser generalsekretæren både til opptrappingen i de østlige regionene generelt og til havnebyen Mariupol spesielt.

– Jeg oppfordrer Russland på det sterkeste til å stoppe sin militære, politiske og økonomiske støtte til separatistene, stanse destabiliseringen av Ukraina og respektere sine internasjonale forpliktelser, heter det i en uttalelse fra Jens Stoltenberg lørdag kveld.

Les også: Stoltenberg skal møte Lavrov

Ifølge lokale myndigheter ble minst 30 mennesker drept i rakettangrep mot Mariupol lørdag. Partene skylder på hverandre, men ifølge NATO, OSSE og EU ble rakettene avfyrt fra opprørskontrollerte områder.

– I flere måneder har vi sett tilstedeværelse av russiske styrker i Øst-Ukraina og en betydelig økning av tyngre russisk materiell, som stridsvogner, artilleri og avanserte luftvernsystemer, heter det videre.

Les også: Stoltenberg: - Russland har styrker i Ukraina

– Russiske styrker i Øst-Ukraina støtter de offensive operasjonene med kommando- og kontrollsystemer, luftvernsystemer, avanserte bakke-til-luft-raketter, droner, avanserte rakettbatterier og systemer for elektronisk krigføring, sier Stoltenberg.

Personvernpolicy