Syriske opposisjonsgrupper med felles fredsutspill

Innbyggere i Aleppo krysser en vakt fra opprørsgruppen Den frie syriske hær. Moderate opposisjonsgrupper slår seg nå sammen om en felles uttalelse der de ber om en politisk løsning på krigen i Syria. Foto: Jalal Al-Mamo / Reuters / NTB scanpix.
Innbyggere i Aleppo krysser en vakt fra opprørsgruppen Den frie syriske hær. Moderate opposisjonsgrupper slår seg nå sammen om en felles uttalelse der de ber om en politisk løsning på krigen i Syria. Foto: Jalal Al-Mamo / Reuters / NTB scanpix.

Ulike syriske opposisjonsgrupper går sammen om en felles uttalelse der de ber om en politisk løsning på den nesten fire år lange krigen. De krever også at alle fremmedkrigere forlater landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulike opposisjonsgrupper har de siste dagene holdt samtaler i Kairo. I en uttalelse lørdag ber de om en politisk løsning som tar utgangspunkt i at det dannes en overgangsregjering med alle fullmakter, det såkalte Genève 1-prinsippet.

Målet med samtalene i Kairo har vært at de ulike delene av opposisjonen skulle samle seg om et felles standpunkt.

Både Den syriske nasjonalkoalisjonen, som består av syriske eksilpolitikere, og moderate opposisjonsgrupper som fortsatt er basert i Damaskus, stiller seg bak kunngjøringen.

Les også: Brende: Assad ikke en del av løsningen i Syria

– Demokrati og endring

Den inneholder tilsynelatende ingen direkte henvisning til president Bashar al-Assads fremtidige rolle. Men kravet fra opposisjonen er omfattende endringer i retning demokrati.

– Enhver forhandlingsprosess må lede fram til et demokratisk regime og en selvstendig, sivil stat, heter det.

Gruppene ber samtidig om at alle utenlandske krigere fjernes fra Syria ettersom de mener at fremmedkrigerne forverrer krisen i landet.

Opprørsgruppene i Syria har tiltrukket seg tusenvis av utlendinger. I tillegg har den sjiamuslimske Hizbollah-militsen i Libanon sendt styrker over grensen for å forsvare regimet til Assad.

Russisk initiativ

De siste dagene er det kommet flere meldinger om at vestlige land stilltiende godtar at Assad blir sittende, til tross for at han anklages for krigsforbrytelser.

Russland, som er alliert med Assad-regimet, har nylig tatt initiativ til å bringe moderate opprørere og representanter for Assad til forhandlingsbordet i Moskva.

Opposisjonen i Syria er fragmentert, og regimemotstanderne har tidligere ikke klart å enes om felles strategier og lederskap.

Et FN-støttet forhandlingsforsøk mellom regimet og opposisjonen i Genève i fjor, førte heller ikke fram til noen konkrete resultater.

Personvernpolicy