Verdens ledere til Saudi-Arabia etter kongens død

Norges kronprins Haakon ankom den saudiarabiske hovedstaden lørdag. Foto: AP / NTB scanpix.
Norges kronprins Haakon ankom den saudiarabiske hovedstaden lørdag. Foto: AP / NTB scanpix.

Ledere fra all verdens hjørner reiste lørdag til Saudi-Arabia for å overbringe kondolanser i forbindelse med kong Abdullahs død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de mest overraskende gjestene var Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Iran og Saudi-Arabia har konkurrert om innflytelse i Midtøsten i en årrekke, og det er sjelden at representanter fra det sjiamuslimske presteregimet i Iran besøker Saudi-Arabia, som er et sunnimuslimsk kongedømme.

Under borgerkrigen i Syria har de to landene støttet hver sin part, men nå har begge en felles interesse i å bekjempe Den islamske staten (IS).

Lang gjesteliste

I flere land er politikere og kongelige blitt kritisert for å reise til Saudi-Arabia etter kongens død ettersom landet har et autoritært styre som anklages for mange brudd på menneskerettighetene.

Les også: Kong Salman overtar tronen i Saudi-Arabia

Kronprins Haakon, Danmarks kronprins Frederik og Storbritannias prins Charles er blant de kongelige som i helgen besøker Saudi-Arabia. Fra politikkens verden kommer blant andre Russlands statsminister Dmitrij Medvedev, Storbritannias statsminister David Cameron og Frankrikes president François Hollande.

USAs president Barack Obama og førstedame Michelle Obama ankommer landet tirsdag etter et forkortet besøk til India.

Ingen kursendring

Under sin første TV-overførte tale til nasjonen understreket kong Salman at han vil styre videre etter samme kurs som kong Abdullah.

– Vi vil med Guds hjelp videreføre den rettskafne politikk som Saudi-Arabia har fulgt siden landet ble grunnlagt av kong Abdulaziz, sa den nye kongen fredag.

Amnesty International har aldri sluppet inn i Saudi-Arabia og har liten tro på en bedre kår for menneskerettighetene i landet under den nye kongen.

– Det er dessverre ikke noen indikasjoner på at kong Salman kommer til å endre kursen, sa seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty til NTB om tronskiftet.

– Menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia er svært, svært kritisk. Den har i mange tiår vær veldig alvorlig, men etter den arabiske våren er den ytterligere forverret, sa hun videre.