Meny

Johan Martin Ferner er død

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johan Martin Ferner, prinsesse Astrids ektemann, er død, 87 år gammel. Kongens svoger døde natt til lørdag på Rikshospitalet i Oslo.

«Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Johan Martin Ferner er sovnet inn. Våre tanker går til Prinsesse Astrid og hennes nærmeste, som har mistet en god ektemann, far, svigerfar og bestefar», heter det i en kondolanse fra kong Harald på Kongehusets nettsider.

Johan Martin Ferner ble født i Oslo 22. juli 1927. Han var sønn av Ferner Jacobsen og yngst i en søskenflokk på tre.

Helt fram til pensjonsalder drev Johan Martin Ferner den kjente konfeksjonsforretningen Ferner Jacobsen A/S i Oslo, som ble grunnlagt av hans far i 1926. Butikken drives nå av to av grunnleggerens sønnesønner.

Prinsesse Astrid og Johan Martin Ferner giftet seg i 1961 og hadde sammen fem barn og like mange barnebarn. Hele Ferner-familien, og ikke minst Johan Martin, har i alle år utvist stor diskresjon når det gjelder det kongelige familieforholdet. Men de har alltid vært til stede når private jubileer og andre begivenheter er blitt feiret i kongefamilien, både i kong Olavs og i kong Haralds tid.

Ikke selvsagt

Prinsesse Astrid og Johan Martin traff hverandre først hos felles venner, deretter var det seilingen som brakte dem sammen. Han hadde blant annet en sølvmedalje fra OL i Helsingfors i 1952. Etter krigen ble han hyret som mannskap på prinsessenes seilbåt Astra, en båt Astrid og Ragnhild hadde fått i gave av kong Haakon.

Det var ikke selvsagt at prinsessen og konfeksjonshandleren ville få lov til å gifte seg. Johan Martin hadde nemlig vært gift tidligere, med Astrids venninne Bitte Hesselberg-Meyer, og verken daværende Oslo-biskop eller presten i Asker ville vie fraskilte. Men på forespørsel fra kong Olav sa biskop Arne Fjellbu i Nidaros sa ja til å vie de to. Det var Fjellbu som signet kongen i Nidarosdomen noen år tidligere.

Etter en kort forlovelse sto bryllupet i Asker kirke 12. januar 1961 med mange utenlandske kongelige og andre prominente gjester til stede.

Fikk villa

Av kong Olav fikk paret en villa på Vinderen i Oslo i bryllupsgave, og prinsesse Astrid fikk tittelen prinsesse Astrid, fru Ferner. De 50.000 kronene hun hadde hatt i årlig apanasje ga hun avkall på, men fortsatte likevel i stor utstrekning å påta seg offisielle representasjonsoppgaver. Så lenge kronprins Harald var ugift, var det ingen annen kvinne i kongehuset som kunne påta seg slike oppgaver.

Med unntak av enkelte statsbesøk og store begivenheter i kongefamilien var Johan Martin Ferner sjelden å se sammen med sin kone i representasjonsøyemed. Han uttalte seg heller aldri offentlig om den kongelige delen av familien, og det hørte med til sjeldenhetene at han lot seg intervjue.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus