Meling: – Krekar gleder seg til å bli løslatt

GLEDER SEG: Advokat Brynjar Meling og hans klient mulla Krekar møter tirsdag neste uke i Oslo tingrett i forbindelse med klagen på at politiet har vedtatt å tvangsflytte Krekar til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Dette bildet er fra rettssaken mot Krekar i 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GLEDER SEG: Advokat Brynjar Meling og hans klient mulla Krekar møter tirsdag neste uke i Oslo tingrett i forbindelse med klagen på at politiet har vedtatt å tvangsflytte Krekar til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Dette bildet er fra rettssaken mot Krekar i 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mulla Krekar gleder seg til å slippe ut av Kongsvinger fengsel søndag. Neste uke vil han møte i Oslo tingrett for å kjempe mot å bli tvangsflyttet til Kyrksæterøra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om mulla Krekar

* 58 år gammel kurder fra Nord-Irak som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad.

* Kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.

* Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

* Vedtatt utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003.

* Kan ikke utvises av frykt for tortur og henrettelse i Irak.

* Satt på FNs terrorliste i 2006.

* Dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler i 2010.

* Frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

* Oslo politidistrikt har vedtatt å tvangsflytte ham til et asylmottak i Hemne kommune når han løslates fra fengsel 25. januar.

* Krekars advokat har påklaget vedtaket. Oslo tingrett skal behandle saken tirsdag til uken.

– Han gleder seg naturlig nok og føler det er på tide. Han bærer preg av soningsforholdene, sier Krekars advokat Brynjar Meling til NTB.

Søndag slipper Krekar ut av Kongsvinger fengsel etter to år og ti måneder bak murene for drapstrusler mot statsminister Erna Solberg (H) og tre kurdere.

Meling utelukker ikke at han kommer til å være til stede når Krekar slippes ut.

– Vi får se. I utgangspunktet ligger det utenfor advokatoppgaven, men vi får se hva situasjonen krever, sier han.

Meling sier han ringte fengselet fredag, men at tidspunktet for løslatelsen ikke er bestemt. Ifølge flere medier skal dette skje klokken 10.

Les også : Bare to møter mellom Norge og Irak om Krekar

Møter selv i retten

Meling har utarbeidet en 20 sider lang klage på politiets vedtak om å tvangsflytte mulla Krekar til et asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Tirsdag starter saken i Oslo tingrett.

– Han er forberedt på å kjempe i retten for å unngå det. Han har sagt han kommer til å stille på tirsdag, sier Meling.

Advokaten mener tvangsflytting til Kyrksæterøra, med tilhørende meldeplikt og forbud mot å krysse kommunegrensen er et uforholdsmessig inngrep i Krekars liv. Han avviser også både gyldigheten av vedtaket og saksbehandlingen som ligger til grunn for det, og vil be retten oppheve det.

Les også :Slik svarer Anundsen på Krekar-kritikken

Familie

I stedet for å bli tvangsflyttet til Kyrksæterøra sporenstreks, vil Krekar få mulighet til å reise hjem til familien sin i Oslo når han løslates. Politiet vil vente med å iverksette vedtaket om tvangsflytting til Oslo tingrett har behandlet klagen fra Meling.

Krekars kone og fire barn har bodd på hemmelig adresse mens han har sonet dommen i Kongsvinger fengsel.

Avviser lovbrudd

Flere ledende jurister har hevdet at Oslo politidistrikts vedtak er i strid med både Grunnloven og menneskerettighetene.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har understreket overfor NTB at han føler seg helt sikker på at instruksen som gjør det mulig for politiet å tvangsbosette personer som Krekar, er folkerettslig og juridisk vanntett. Han har også avvist at instruksen er i strid med rettsstatsprinsipper, Grunnloven og menneskerettighetene.

Personvernpolicy