Meny

Tusenvis protesterer mot Houthi-militsen i Jemen

DEM0NSTRERER: Tilhengere av Houthi-bevegelsen i fredagens støttedemonstrasjon. Lørdag var det motstanderne som marsjerte i gatene. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av mennesker deltok lørdag i en storstilt demonstrasjon mot den sjiamuslimske Houthi-militsen i Jemens hovedstad Sana. Dagen før var det militsens tilhengere som marsjerte i gatene.
Fakta om Houthi-militsen i Jemen

* Sjiamuslimsk milits oppkalt etter Hussein Badr al-Din al-Houthi.

* Houthi ledet et opprør i Saada-provinsen i 2004, der han ble drept.

* Familiemedlemmer overtok ledelsen og ledet flere nye opprør.

* I 2010 inngikk militsen en våpenhvile med regjeringen.

* Året etter blusset kampene opp igjen og endte med at daværende president Ali Abdullah Saleh måtte overlate makten til visepresidenten.

* Houthi-militsen har siden styrket sin stilling i de to provinsene Saada og Amran, og den tok i fjor også kontroll over deler av hovedstaden Sana.

* Militsen ligger i krig med al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) som står sterkt i Jemen.

* De siste dagene har militsen beleiret regjeringsbygg i Sana. President Abd-Rabbu Mansour Hadis har søkt avskjed, noe nasjonalforsamlingen så langt har avvist.

* Houthi-militsen er også kjent som Ansar Allah, eller Guds partisaner.

Den mektige militsen har kjempet mot regjeringshæren i månedsvis. Torsdag denne uken leverte både regjeringen og Jemens president inn sine avskjedssøknader som følge av militsens fremrykking.

Noen titalls Houthi-tilhengere forsøkte å stanse lørdagens demonstrasjon i Sanas gater, men lyktes ikke, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Jemens statsminister Khalid Bahah forlot onsdag statsministerboligen og befinner seg nå på ukjent sted. Han reiste etter at militsen hadde omringet eiendommen i to dager. Også president Abd-Rabbu Mansour Hadi har levert sin avskjedssøknad.

Kaotisk

Den politiske situasjonen i landet blir beskrevet som kaotisk. Flere titalls mennesker har mistet livet i kamper i Sana den siste uken.

Utviklingen videre er svært usikker, noe som gjenspeiles i statsministerens avskjedssøknad.

– Jeg vil unngå å bli trukket ned i en avgrunn av lite konstruktiv politikk som ikke er basert på loven, sa statsminister Khalid Bahah da søknaden var levert.

Krisemøte

Nasjonalforsamlingen vil ifølge offisielle kilder neppe godta president Hadis avskjed. De folkevalgte er innkalt til krisemøte, men det skal ikke avholdes før «tidligst søndag», ifølge kilder i Sana.

Houthi-militsen jublet på sin side over at statsministeren og presidenten har søkt om avskjed.

– Jemen går mot sikkerhet, stabilitet, ro og velstand, skrev en av Houthi-militsens ledere, Abu al-Malek Yousef al-Fishi, på Twitter torsdag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus