Meny

Britisk avis: – Bevis knytter Russland til drapet på Litvinenko

ENKEN: Marina Litvinenko, enken etter tidligere russiske etterretningsagenten, har bedt NSA om å offentliggjøre informasjonen som angivelig knytter russiske myndigheter til drapet på ektemannen. NSA sier de verken kan bekrefte eller avkrefte at informasjonen eksisterer. Foto: Luke MacGregor / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk etterretning fanget opp informasjon som knytter russiske myndigheter til drapet på den tidligere russiske agenten Aleksandr Litvinenko, ifølge avisen The Telegraph.

Elektronisk kommunikasjon mellom personer i London og Moskva ble fanget opp av etterretningsorganisasjonen NSA i tidsrommet da Litvinenko ble forgiftet i 2006, ifølge avisens kilder.

Det amerikanske etterretningsmaterialet skal ha overbevist britiske myndigheter om at Litvinenko ble utsatt for en «statlig henrettelse». Men NSAs opplysninger er angivelig ikke mulig å bruke i retten.

Russiske myndigheter har avvist at de sto bak drapet på Litvinenko, som jobbet for den russiske etterretningstjenesten FSB før han fikk asyl i Storbritannia. Mens han var bosatt i London, anklaget han Russland og landets hemmelige tjenester for terrorisme og andre alvorlige forbrytelser.

Britiske myndigheter har bedt om å få utlevert to tidligere russiske etterretningsagenter som er mistenkt for drapet på Litvinenko. Anmodningen er blitt avvist av Russland.

En ni uker lang britisk gransking av drapet begynner i Londons High Court neste uke.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus