Utenriksdepartementet lar nåde gå for rett:Samlerhuset slapp med skrekken - anklaget for misbruk av riksvåpenet

MYNTER TIL BESVÆR: Heretter vil ikke Samlerhuset sette krone på løvene sine eller lage striper bak dem. Men sverd skal de få ha.
MYNTER TIL BESVÆR: Heretter vil ikke Samlerhuset sette krone på løvene sine eller lage striper bak dem. Men sverd skal de få ha.

Utenriksdepartementet truet Samlerhuset med anmeldelse for ulovlig bruk av riksvåpenet på minnemedaljer. Nå slipper selskapet med å love bot og bedring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kan en minnemynt vise en løve med krone på hodet?

En strid om firmaet Samlerhusets bruk av symboler på to minnemedaljer, er nå avsluttet med et kompromiss.

Stridens kjerne er en minnemynt om krigsseilerne og en krigsminnemedalje som firmaet har fått produsert. Her figurerer en løve som likner mistenkelig på den norske riksløven.

Les også: Krigsseiler-register ber om bidrag

I desember skrev Utenriksdepartementet til firmaet Samlerhuset og påpekte at disse to minnemedaljene på ulovlig vis gjengir riksvåpenet.

Det er i strid med straffelovens §328 om uhjemlet bruk av nasjonale våpen, og kan straffes med bøter eller fengsel opp til tre måneder.

I første omgang svarte Samlerhuset med å hevde at løven de avbildet ikke hadde øks, slik riksløven har, og at kronen på hodet ikke er en norsk regaliekrone, men en tilfeldig kongekrone.

Samlerhuset hyret advokatfirmaet Hjort og fikk arrangert et møte i Utenriksdepartementet.

19. januar troppet Samlerhuset opp i departementet. Og etter å ha tenkt seg om, skrev Samlerhuset fredag til Utenriksdepartementet og lovet bot og bedring:

Samlerhuset vil heretter unngå bruk av krone på hodet til en løve på et skjold. Vertikale striper vil normalt unngås på våpenskjold bak løve.

Og siden løven i det norske riksvåpenet har en øks i forlabbene, vil Samlerhuset heller ikke i framtida bruke øks i kombinasjon med løve. Samlerhuset understreker at det har de heller ikke gjort tidligere.

Men - andre redskaper, som for eksempel sverd, forbeholder firmaet seg retten til å gjengi også i senere utgivelser.

Dermed har Utenriksdepartementet sagt seg tilfreds med sakens utgang og vil ikke straffeforfølge Samlerhuset. Men departementet fastholder at «Så vel krigsseilermedaljen som frigjøringsmedaljen anses å falle innenfor rammen av «uheimlet bruk».», får ABC Nyheter opplyst.

Artikkelen er oppdatert med at Samlerhuset ikke har laget mynter der løven har øks i labbene, og at selskapet påberoper seg å ikke ha brutt noen regler. Deretter med at UD fastholder sitt syn.