Syriza håper på rent flertall i Hellas

Syriza-leder Alexis Tsipras under en pressekonferanse i Aten fredag, to dager før valget i Hellas. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB scanpix.
Syriza-leder Alexis Tsipras under en pressekonferanse i Aten fredag, to dager før valget i Hellas. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB scanpix.

Venstrealliansen Syriza håper på rent flertall i søndagens valg i Hellas. Men fortsatt er hver femte velger usikker på hva de skal stemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriza avviser fortsatt å danne regjering med partier som støtter kuttpolitikken som er pålagt Hellas i bytte mot det gedigne kriselånet.

– Jeg vil ikke engang gå inn på dette scenarioet, men vi nekter å samarbeide med partier som støtter politikken til den tyske statsministeren Angela Merkel, sa partileder Alexis Tsipras til journalister fredag.

Ifølge Tsipras vil rent flertall gi den nye regjeringen frie hender til å reforhandle den greske gjelden.

– Vi ønsker et klart mandat så vi kan bringe landet tilbake til normale tilstander, legger han til.

Spekulasjonene har gått høyt om hva som kommer til å skje hvis Syriza blir landets største parti, uten å vinne flertall i nasjonalforsamlingen og uten at partiet finner samarbeidspartnere.

Les også: «Grexit-frykt» ga voldsomt børsras over hele Europa

Tsipras ser ut til å holde fast ved prinsippet om at han heller vil ha nyvalg enn å gå på kompromiss med partiets krav om at deler av den greske statsgjelden må slettes og reformprogrammet reforhandles.

Nytt parti

Den mest aktuelle samarbeidspartneren for Syriza antas å være Potami, et sosialliberalt parti som ble dannet så sent som i fjor, og som ligger an til å bli landets tredje største.

Partiet ledes av Stavros Theodorakis, en tidligere gravejournalist som er velkjent for greske TV-seere. Han sier at partiet vil kunne støtte både en høyre- og en venstreregjering, men at det aldri vil «gå til sengs» med noen som mener at Hellas bør forlate eurosonen.

Hellas' konservative statsminister Antonis Samaras, som leder Nytt demokrati, har i likhet med EU-ledere advart mot hva som vil skje hvis Hellas ikke holder seg til gjeldsavtalen som er inngått med EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet.

Men advarslene ser ikke ut til å ha gjort inntrykk på greske velgere. Fortsatt leder Syriza med 4-5 prosent over Nytt demokrati på meningsmålingene.

Usikre velgere

En fersk måling viser samtidig at 19 prosent av velgere ennå ikke har bestemt seg. Det betyr at utfallet fortsatt er svært usikkert, og at Nytt demokrati fortsatt kan øke oppslutningen.

– Mange mennesker hopper fra ett parti til et annet. De kan gjerne hoppe fra nazipartiet til Syriza og tilbake igjen, sier Andreas Kouras, en av Potamis kandidater, til det tyske nyhetsbyrået DPA.

«Nazipartiet» er en referanse til det fremmedfiendtlige partiet Gyllent daggry, som konkurrerer med Potami om å bli landets tredje største.

Merkel lover dialog

Tysklands statsminister Angela Merkel sa fredag at de andre landene i eurosonen vil samarbeide med valgets vinner, uansett hvem det blir.

– Det greske folket vil stemme fritt og uavhengig, og etterpå vil vi starte en dialog med den valgte regjeringen, sier hun.

Men Merkel fastholder at Hellas også må gi noe tilbake for å få europeisk solidaritet.

– Det gjelder også i framtiden. Jeg er sikker på at vi vil finne løsninger, understreker hun.

Personvernpolicy