Mener kiling av fisk var dyreplageri

Dyrevernalliansen og Mattilsynet mener fiskeren Elisabeth Stormo drev dyremishandling da hun kilte en fisk i båten sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor vår fikk Elisabeth Stormo og resten av mannskapet på «M/S Søylabuen» to uvanlige fisker i garnet. Stormo synes det var søte, spesielt den ene fisken som reagerte menneskelignende da hun kilte den på magen.

Fisken, av slaget «Kloskate» krøllet seg sammen og det så ut som om den lo når fiskeren kilte den på buken. Stormo filmet kile-episoden med telefonen, og videoen gikk som en farsott i norske medier sist mai.

Bakgrunn: Elisabeth fikk kilen fisk i garnet

– Den holder på å kveles

Det var imidlertid ikke alle som synes videoen var søt og morsom.

– Her er jo fisken ute av vannet, ute av sitt element, og den holder på å kveles. Det at hun oppfatter det som om fisken innbyr til kos, det er ganske voldsomt, sier biolog og vitenskapelig rådgiver hos Dyrevernalliansen, Susanna Lybæk til ABC Nyheter.

Dyrevernalliansen kontaktet Mattilsynet i etterkant av kile-episoden, og sa at de synes det Stormo gjør mot fisken i videoen er dyremishandling. Det var Mattilsynet helt enig i.

Les også: Høyre og Frp uenige om dyrepoliti

– Vi har større problemer enn dette

REAGERER: Susanna Lybæk og Dyrevernalliansen reagerer på Stormos behandling av skate-fisken. Foto: Iselin Linstad Hauge REAGERER: Susanna Lybæk og Dyrevernalliansen reagerer på Stormos behandling av skate-fisken. Foto: Iselin Linstad Hauge

De kontaktet fiskeren fra Tromsø per telefon, og sa at de hadde videobevis på at hun hadde mishandlet en skate i en fiskebåt, skriver Troms-avisa Nordlys.

– Du kan like eller ikke like videoen min, men vi har mange problemer som er langt, langt verre enn at en fisker kiler ei skate før den blir sluppet ut i sjøen igjen, sier Stormo til Nordlys.

– Det er klart at det finnes andre ting å ta tak i, men det betyr jo ikke at man skal la ting som dette ligge. Man kan ikke glemme noen dyr til fordel for noen andre. Vi jobber for de svakeste i samfunnet, og fisk er blant dem, sier Lybæk i Dyrevernalliansen til ABC Nyheter.

Les også: Mattilsynet fant 34 hunder i privatbolig

Ønsker en holdningsendring

Hun mener det er viktig å si fra i saker som dette, fordi de svake dyrene som fisk trenger mer støtte. Spesielt med de holdningene Lybæk mener kommer til syne i Stormo sin video.

– De holdningene folk har til fisk i dag tilsvarer holdninger folk hadde til pattedyr for 20 år siden. Utviklingen av gode holdninger ligger sjokkerende langt bak. Det er overraskende mange som tror fisk er en plante, sier Lybæk.

– Dette viser at det er behov for en holdningsendring i bransjen.

Personvernpolicy