Stoltenberg vil møte Lavrov i februar

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte fredag Kosovo. Foto: Reuters / NTB scanpix.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte fredag Kosovo. Foto: Reuters / NTB scanpix.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier han har avtalt å møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i München i februar. Samtidig raser kampene øst i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kan bekrefte at Lavrov for få dager siden ga beskjed om at vi er klare til å møte hverandre på sidelinjen av München-konferansen, sier Stoltenberg.

Sikkerhetskonferansen holdes i den tyske byen 6.-8. februar. Stoltenberg har ikke sagt noe om hva som er dagsordenen for møtet.

Stoltenberg uttalte seg om planene dagen etter at NATOs øverste militære sjef, amerikaneren Philip Breedlove, sa at NATO er svært opptatt av hvordan kontakten med Russland kan gjenetableres.

– Vi har snakket svært mye om hvordan vi gjenoppretter kontakten og det faktum at det er viktig å ha en kommunikasjonslinje til våre høyest plasserte motparter i Russland, sa Breedlove torsdag.

Les også: Russland vil ha garanti mot ukrainsk NATO-medlemskap

Kjølig etter Krim

Forholdet mellom NATO og Russland har vært svært kjølig siden Russland annekterte Krim-halvøya i Ukraina i mars i fjor.

Stoltenbergs danske forgjenger Anders Fogh Rasmussen sa i september at han ventet at forholdet mellom Russland og NATO ville være spent i lang tid.

Da Stoltenberg overtok jobben, fastslo flere eksperter at han trolig ville innta en mer kompromissvennlig linje overfor Russland enn Fogh Rasmussen. Men også under Stoltenbergs ledelse har NATO gjentatte ganger kritisert Russlands opptreden i Ukraina og advart Kreml mot følgene.

Under et besøk i Kosovo fredag gjentok Stoltenberg anklagene om at Russland støtter de prorussiske separatistene i Ukraina militært.

– Vi har sett en betydelig økning av tungt russisk militærmateriell i Øst-Ukraina. Det er snakk om stridsvogner, pansrede kjøretøy, artilleri og avanserte luftvernsystemer, sa han.

Krever respekt

For halvannen uke siden uttalte Stoltenberg at han ønsker et samarbeid med Russland, men han stilte samtidig flere krav.

– Russland må respektere de kjerneverdier og det regelbaserte system vi i så mange år har strebet etter i Europa. En av disse kjerneverdiene er respekt for alle europeiske nasjoners integritet og suverenitet.

Uttalelsene ble gitt idet han besøkte Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin. Hun har lenge jobbet for å få til et toppmøte mellom Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Petro Porosjenko.

– Sikkerheten i Europa vil helt klart være tjent med at vi ikke motarbeider hverandre. Vi må si klart ifra om hvilke verdier vi står for, samtidig som vi alltid må lete etter måter å fremme samarbeid på, fremholdt hun.

Personvernpolicy