Meny

Øst-Ukraina:

– Vanskelig å se hvordan krigen vil ende

Pro-russiske opprørere rykker frem i retning av flyplassen i Kievsky-bydelen i Donetsk i Ukraina torsdag. Foto: Scanpix/AP.
Pro-russiske opprørere rykker frem i retning av flyplassen i Kievsky-bydelen i Donetsk i Ukraina torsdag. Foto: Scanpix/AP.

Fredag erklærte de prorussiske opprørerne øst i Ukraina at de ville erobre flere områder, og avviste fredssamtaler. – Det pågår harde kamper, sier den norske forfatteren John Færseth, som er i byen Donetsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi hører drønning og kjenner vibrasjoner fra eksplosjoner hele tiden. Det pågår harde kamper, og det har vært vanskelig å møte kilder, siden såpass mange er ute og slåss, sier forfatter John Færseth, som er i Donetsk i forbindelse med research denne uken. I fjor ga han ut boka «Ukraina: Landet på grensen».

Fredag tok pro-russiske opprørere endelig kontroll over den internasjonale flyplassen i Donetsk, som det lenge har pågått harde kamper om.

– Flyplassen har vært et viktig symbol for Ukraina i åtte måneder, sier Færseth.

Sammenstøt i regionen har den siste tiden kostet nærmere 50 mennesker livet. Krigen øst i Ukraina har nå pågått i ni måneder.

– Flere småbyer i området har blitt bombardert kraftig og er uten vann og elektrisitet, men livet her i Donetsk går på sett og vis sin gang, kafeer er åpne og folk går på jobb.

Torsdag var den mest dødbringende dagen med kamphandlinger siden inngåelsen av en våpenhvile i september, en avtale som virker stadig mer irrelevant.

– Våpenhvilen fra september har hele tiden vært mest på det offisielle plan, sier Færseth.

Angrep buss med eldre passasjerer

Torsdag mistet åtte passasjerer, de fleste eldre mennesker, livet da en elektrisk buss ble truffet av granater. Ukrainske og russiske myndigheter klandrer hverandre for angrepet i Donetsk, som har vært en bastion for opprørsstyrkene.

Les også: – 13 drept av granater i Donetsk

Den norske forfatteren John Færseth er i Donetsk i forbindelse med research. Foto: Evgen Vovk.Den norske forfatteren John Færseth er i Donetsk i forbindelse med research. Foto: Evgen Vovk.

Russland kalte hendelsen en «forbrytelse mot menneskeheten», og hevder angrepet var iscenesatt av den pro-vestlige regjeringen som kom til makten for 11 måneder siden. Maktovertakelsen vakte harme i Kreml, og fikk separatistgrupper til å starte et opprør over den russisktalende delen av Øst-Ukraina.

– Jeg har vanskelig for å se hvordan krigen kan ende med det første. Jeg tror ikke den kan vinnes militært av noen av partene. Opprørerne vil neppe kunne ta så mye mer territorier enn de allerede har tatt, og Ukraina vil neppe kunne ta store områder tilbake. Hvis de tar terreng kommer bare flere russiske styrker. Militsstyrker jeg snakker med her avviser at det er regulære russiske styrker her, det får vi vel bare ta deres ord for, sier Færseth.

Myndighetene i Kiev klandret på sin side «russiske terrorister» for bussangrepet. Det eneste observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa på stedet kunne si sikkert var at våpenet som ble brukt trolig var en granat eller artillerikanon.

Les også: USA: – Russland har en okkupasjonsplan for Ukraina

«Russisk aggresjon»

I tillegg til de som døde i bussangrepet mistet ti soldater og omkring 35 sivile livet i angrep i separatistregionene Donetsk og Lugansk torsdag, ifølge opplysninger fra både myndighetene i Kiev og opprørerne.

Ukrainas president Petro Porosjenko lovet å stå mot «russisk aggresjon» og svare på fremtidige angrep fra opprørernes side.

Ødeleggelser i Donetsk. Foto: Evgen Vovk.Ødeleggelser i Donetsk. Foto: Evgen Vovk.

– Mange av de lokale har bestemt seg for at de ikke vil tilbake til Ukraina igjen, og sier de vil emigrere hvis området igjen blir ukrainsk, sier Færseth.

– Folk føler at myndighetene i Ukraina ikke lenger er deres myndigheter og at Ukraina ikke er deres land. De identifiserer seg med folkerepublikken Donetsk og med Donbass, det vil si de to regionene lengst øst som har en særegen historie som går tilbake til industrireisingen på 1900-tallet og under Sovjetunionen.

Det er nå bekymring for at voldshandlingene igjen kan komme ut av kontroll etter en roligere periode i desember, som ga EUs ledere håp om at enden kunne være i sikte for den diplomatisk og økonomisk ødeleggende krigen.

Les Færseths blogg om opplevelsene i Donetsk

Vestlige diplomater i Kiev knyttet forrige ukes økning i angrep til en påstått tilstrømning av russiske styrker til kampområdene.

Russiske myndigheter kaller disse påstandene «del av en vestlig propagandakampanje» som tar sikte på å ramme president Vladimir Putin.

Likevel innrømmer Moskva at militsgruppene den siste tiden har hatt fremskritt.

Russisk militært personell

– De jeg har snakket med, inkludert militære, er alle åpne om at det er russere her, selv om de sier at disse er «frivillige». Samtidig rapporteres det jevnlig fra ukrainsk side om nye kolonner med russisk militærpersonell som kommer til området, sier Færseth.

– Byen Donetsk er sentrum for «Donetsk folkerepublikk», og styres nok i stor grad fra Russland. I dag, fredag, er for eksempel mange av politikerne her på møte i Moskva. Det sender jo visse signaler.

Forhandlere har kommet nærmere en definisjon av områder som vil forbli under opprørernes midlertidige kontroll når kampene tar slutt.

– Folk øst i Ukraina har russisk som hovedspråk, men det har ikke nødvendigvis så mye å si. Det som er viktigere er at man i Donbass har hatt en annen identitet, og identifisert seg mye med den sovjetiske og russiske historien, sier Færseth.

Frykter at landet splittes

Mange i den ukrainske hovedstaden Kiev frykter at disse midlertidige grensene snart vil bli til en faktisk grense som splitter Ukraina fra en ressursrik region, som til slutt vil bli del av Russland.

– I dag er dette i stor grad en region der folk regner seg om ikke som russere, så i hvert fall som folk fra Donetsk snarere enn fra Ukraina. Både denne identiteten og båndene til Russland har nok blitt styrket av krigen. Alle jeg har møtt her føler det er Ukraina som har bombet dem, sier Færseth.

– Det er ikke sikkert flertallet i utgangspunktet var så velvillig innstilt overfor opprørsgruppene. Men de som var pro-ukrainske har i stor grad flyktet, og mange som var nøytrale har nok vendt seg i retning av opprørerne og Russland.

OSSE uttalte torsdag at den siste tidens eskalering har økt krigens bekreftede tapstall til mer enn 5000. Ytterligere 10.000 mennesker har blitt såret og mer enn en million er drevet på flukt, ifølge den europeiske organisasjonen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb
Siste nytt
00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus