Meny

Ortodokse jøder demonstrerte utenfor FN:

– Israels okkupasjon av Palestina skaper antisemittisme

ISRAELSK SKYLD: - En viktig grunn til voksende antisemittisme i verden, er Israels okkupasjon og vold mot palestinere. Det var budskapet fra ortodokse jøder som demonstrerte utenfor FN-bygningen torsdag. Foto: Neturei Karta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Framveksten av antisemittisme er så stor at FNs generalforsamling i går diskuterte saken. Utenfor demonstrerte dypt religiøse jøder med et overraskende budskap.

– Vi takker den Allmektige for å inspirere verdens nasjoner til å ta standpunkt mot antisemittismen. Men for å få en full forståelse for problemet, er det nødvendig å være oppmerksom på en viktig årsak.

Det sier den ortodokse jødiske rabbien (jødiske skriftlærde) Moshe Beck i en pressemelding.

Utspillet kommer i forbindelse med den uformelle diskusjonen FNs sikkerhetsråd avholdt torsdag om voksende antisemittisme.

– Israel grunn til antisemittisme

Mens den pågikk, demonstrerte ortodokse jøder i bevegelsen Neturei Karta utenfor FN-bygningen og påpekte det de mener mangler i analysen av dagens utvikling:

– Det ekte religiøse jøder rundt i verden mener, er at okkupasjonen av Palestina, opprettelsen av en stat i et allerede eksisterende land bebodd av det palestinske folk, at grunnen ble revet vekk under deres føtter ved hjelp av ulike metoder og den vedvarende, 70 år lange okkupasjonen, er en stor grunn til dagens vekst i antisemittisme.

Demonstrantene trekker linjene fra massakrene på palestinere i landsbyen Deir Yassin i 1948, til bombetoktene mot Gaza i nyere tid.

– Våre største rabbier  var grunnleggende imot den sionistiske filosofien om å gjenopprette det jødiske folk som en uavhengig nasjon, sier Moshe Beck.

I skarp motstrid til dette hevdet den israelske ambassadøren til Norge, Raphael Schutz, mandag at det ikke finnes noe Palestina.

Les: Israel: – Det finnes ikke noen palestinsk stat

Fra Ban til Trond Ali

Nyheter om trusler mot synagoger kommer stadig inn, senest i dag fra Malmö. Der melder avisa Sydsvenskan om at politiet har satt opp sperringer rundt synagogen på grunn av trusselbildet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon holdt en TV-overført tale til generalforsamlingens diskusjon om antisemittisme i går.

– Klagemål over israelske handlinger må aldri brukes som unnskyldning for å angripe jøder. Tilsvarende må ikke kritikk av israelske handlinger automatisk bli avvist som antisemittisme, sa Ban blant annet.

Bevegelsen Neturei Karta er for øvrig identisk med dem som for to år siden ga den norske muslimen Trond Ali Linstad en hedersplakett for hans «utrettelige innsats for Guds skapninger, mennesker».

– Det er en tragisk misforståelse at jødedom og sionisme er det samme. Å blande sammen jødedommen med sionisme, er imot Guds ord og våre religiøse skrifter, Tora'en, sa en annen av Neturei Kartas rabbier, Yisroel Dovid Weiss, til ABC Nyheter den gangen.

Les: Norsk muslim mistet Kongens medalje, får jødisk heder

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus