Meny

Thailands tidligere statsminister tiltales for korrupsjon

Thailands avsatte statsminister Yingluck Shinawatra i nasjonalforsamlingen i Bangkok torsdag. Foto: Chaiwat Subprasom / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere thailandske statsministeren Yingluck Shinawatra vil bli tiltalt for korrupsjon. Hun er også utestengt fra all politikk i fem år etter en avstemning i landets nasjonalforsamling.

Det opplyste kontoret til riksadvokaten i landet fredag. Anklagene er knyttet til statlige subsidier av ris, og påtalemyndigheten vil føre saken i Høyesterett.

Blir Shinawatra funnet skyldig, risikerer hun opptil ti års fengsel. Den tidligere statsministeren avviser anklagene.

Les alt om Thailand her

Utestengt fra politikken

Fredag stemte nasjonalforsamlingen for å stille Shinawatra for riksrett. 190 av 220 medlemmer stemte for, noe som betyr at hun er utestengt fra all politikk i fem år.

Gatene i Bangkok var rolige og folk så ut til å fortsette å respektere forbudet mot offentlige ansamlinger. Likevel fryktes det at rødskjortene, som støtter Shinawatra, men har ligget lavt siden kuppet i mai, vil reagere på tiltakene.

– Nasjonalforsamlingens hovedmål er å forhindre at Shinawatra gjør politisk comeback, i tilfelle militæret tvinges til å gå av og holde valg. De vil ikke kunne måle seg i et valg, sier den thailandske forskeren Pavin Chachavalpongpun ved Universitetet i Kyoto.

Les også: Tsunamien minnet over hele verden

Rissubsidier

Rissubsidiene var en av reformene som førte Shinawatra til makten i 2011. Det var også ett av hovedargumentene da hun ble dømt for maktmisbruk i landets forfatningsdomstol og ble tvunget til å gå av i fjor.

Noen uker etter at hun gikk av, ble hun pågrepet da thailandske militære ledere gjennomførte et statskupp.

Da hun var statsminister, hevdet Shinawatras motstandere at landet i virkeligheten ble styrt av broren hennes, milliardæren og eksstatsministeren Thaksin Shinawatra.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus