Krekar sendes ikke til Kyrksæterøra søndag

Mullah Krekar slipper snart ut av fengsel. Han pålegges meldeplikt og skal bosettes på Jarlen asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix
Mullah Krekar slipper snart ut av fengsel. Han pålegges meldeplikt og skal bosettes på Jarlen asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar vil ikke umiddelbart bli tvangsflyttet til Kyrksæterøra. En hemmelig avtale mellom Krekars advokat Brynjar Meling og politiet utsetter flyttingen i påvente av hva retten kommer fram til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var TV 2 som meldte om avtalen torsdag kveld. Den går ut på at mullaen ikke blir pågrepet når han slipper ut av Kongsvinger fengsel. Etter planen løslates han søndag.

I stedet for å bli tvangsflyttet til Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag sporenstreks, vil Krekar få mulighet til å reise hjem til familien sin i Oslo. Politiet vil vente med å iverksette vedtaket om tvangsflytting til Oslo tingrett har behandlet begjæringen fra Krekars forsvarer Brynjar Meling.

Les også: Krekar har kostet Norge godt over seks millioner kroner

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har overfor TV 2 bekreftet kjennskap til avtalen, men verken han, politiet i Oslo eller Meling vil kommentere den ytterligere.

20 sider

Tidligere torsdag opplyste Meling at en 20 sider lang klage på beslutningen om tvangsflytting er blitt sendt til Oslo politidistrikt. «Alle» deler av prosessen blir klaget på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Klagen går både på selve instruksen, på det materielle innholdet i vedtaket og på saksbehandlingen, opplyste Meling til NTB torsdag ettermiddag.

Oslo tinghus har slått fast at de vil behandle Krekars klage så raskt de får den i hende. Det skjer trolig ikke så tidlig som fredag.

– Klagen er såpass omfattende at jeg nok ikke regner med at den blir berammet fredag. Det er nærmere 20 sider spekket med argumenter, så jeg tror politiet trenger litt mer enn kvelden og natta for å imøtegå klagen, sa Meling til NTB torsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt bekreftet torsdag kveld at de hadde mottatt klagen fra Meling.

– Vi har mottatt klagen og vil gå gjennom den torsdag kveld, før vi vil komme tilbake med mer informasjon fredag, sa hun.

Les også: Krekar-håndtering møter hard kritikk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha fortgang

Selv om klagen politiet har mottatt er av den omfattende sorten, skal mye være utelatt.

– Vi har en veldig grei dialog med politiet om hvordan vi skal håndtere dette rettslig. Og vi har en avtale om at jeg skal utelate en del prosedering slik at de skal få gitt tilsvar raskt, sier Meling.

Krekars advokat sier han er fornøyd med arbeidet så langt.

– Det er et spennende rettsområde, og jeg setter veldig pris på dialogen med politiet, slår Meling fast.

Det meste tyder nå på at klagen vil bli oversendt retten over helgen, før det da igjen vil gå noe tid for å skrive ferdig en kjennelse.

Les også: Noas: – Forferdelig dårlig idé med Krekar i asylmottak

Eneste omfattet

Mulla Krekar ble dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg i 2010. Han har sittet i Kongsvinger fengsel og har nå sonet ferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder for Kongsvinger fengsel, Gaute Enger, opplyser på generelt grunnlag at fanger løslates alle ukas dager, også i helgene. Men fengselsledelsen har myndighet til å sette en fange fri litt tidligere hvis det er hensyn som taler for det.

Flere ledende jurister har hevdet at Oslo politidistrikts vedtak er i strid med både Grunnloven og menneskerettighetene. Vedtaket kom etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) instruerte politiet om å vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt.

Forutsetningen er at personene det gjelder, ansees som en fare for rikets sikkerhet, og at det foreligger et utvisningsvedtak som av ulike grunner ikke kan iverksettes umiddelbart. Per nå er Krekar eneste person som er omfattet av vedtaket.

PST skal være bekymret for at Krekar kan spille en rolle som mentor for unge islamister i Oslo. Men Meling og andre kritikere påpeker at Krekar driver sin politiske virksomhet på internett, og at det derfor har lite å si hvor han bor.