Meny

– Jemens president går av

Et militært kjøretøy har tatt oppstilling utenfor presidentpalasset i Jemens hovedstad Sanaa. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere dagers uro har striden med Houthi-militsen ført til at både presidenten og regjeringen i Jemen ønsker å trekke seg. Men nasjonalforsamlingen i landet avviser presidentens avskjedssøknad.

President Abd-Rabbu Mansour Hadi ville torsdag kveld trekke seg, kort tid etter at også regjeringen hadde levert inn sin avskjedssøknad.

Men Hadis ønske om å gå av som følge av striden med Houthi-militsen, ble ikke godkjent av nasjonalforsamlingen, opplyser ikke navngitte offisielle kilder til nyhetsbyrået AFP.

Nasjonalforsamlingen skal holde et krisemøte fredag, melder TV-kanalen Al Arabiya. Samtidig sier sikkerhetsmyndighetene i fire provinser i det tidligere uavhengige sør, som blant annet omfatter landets nest største by Aden, at de ikke lenger vil følge militære ordre fra hovedstaden Sana.

Les også: Sjiamilits stormet presidentpalasset i Jemen

Fornøyd milits

Houthi-militsen ønsker presidentens avskjedssøknad velkommen.

– Jemen går mot sikkerhet, stabilitet, ro og velstand, skriver en av gruppens ledere, Abu al-Malek Yousef al-Fishi, på Twitter. Han beskriver presidentens avskjedssøknad som gode nyheter for alle jemenitter.

Han foreslår også at det etableres et presidentråd, der både militsens politbyrå, væpnede styrker, hæren og noen politiske partier er representert.

USAs utenriksdepartement forsøkte torsdag kveld å få bekreftet om Jemens regjering og president har trukket seg.

– Vårt team forsøker å få bekreftet alle meldingene, sier departementets talskvinne Jen Psaki.

Ifølge en av Hadis rådgivere ville presidenten trekke seg fordi den sjiamuslimske Houthi-militsen ikke har etterlevd avtalen om å avslutte beleiringen av presidentpalasset og andre offentlige bygg i hovedstaden Sana.

– Lite konstruktivt

Regjeringen sa på sin side at den ikke vil trekkes inn i kaoset som konflikten med militsen har ført til.

– Regjeringen ønsker ikke å bli dratt inn i en lite konstruktiv politisk floke som ikke er i henhold til lov og orden, het det i et utdrag fra avskjedssøknaden, som ble lagt ut på statsminister Khaled Bahas Facebook-side.

Bahas regjering, som består av teknokrater og politikere fra en rekke partier, ble utnevnt i november og fikk støtte fra nasjonalforsamlingen måneden etter.

Avtale med milits

Den sjiamuslimske Houthi-militsen har i mange år kjempet mot sentralmyndighetene i Jemen. Siden i fjor høst har de tatt kontroll over en rekke områder, inkludert store deler av hovedstaden.

Onsdag gikk Jemens president med på militsens krav om endringer i utkast til en ny grunnlov. I avtalen heter det at «alle fraksjoner» i landet må være enige om grunnlovsutkastet. Presidenten gikk i tillegg med på at medlemmene av militsen skal kunne få offentlige stillinger.

Militsen lovet på sin side å avslutte beleiringen av presidentpalasset, statsministerens bolig og regjeringsbygninger, noe den fortsatt ikke hadde gjort torsdag.

Alliert

President Hadi er en alliert av Vesten og en tilhenger av USAs hyppige droneangrep mot al-Qaidas krigere i Jemen.

Houthi-militsen kjemper også mot al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), som det siste halvåret har utført en rekke angrep mot Houthi-mål der mange er drept.

AQAP har også tatt på seg ansvaret for terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus