Meny

Lovforslag om tiggeforbud sendt på høring

ULOVLIG?: En rom-kvinne tigger på Karl Johans gate i Oslo våren 2014. Om ikke lenge kan tigging, i organisert form, bli ulovlig. Justis- og beredskapsdepartementet sendte lovforslaget ut på høring torsdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementet har sendt et lovforslag om forbud mot organisert tigging ut på høring.

Lovforslaget vil endre straffeloven for å innføre et nasjonalt forbud mot organisert tigging, eller et generelt tiggeforbud, melder Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

Forslaget går tilbake til februar 2013 da departementet sendte på høring et forslag om meldeplikt for pengeinnsamling på offentlig sted. Forslaget ble begrunnet i utfordringer knyttet til den kraftige økningen i antall tiggere på offentlig sted.

Les også: Eksperter: - Tiggeforbud kan være i strid med menneskerettighetene

16. juni 2014 kom en endring i politiloven som gjorde at kommunene selv kunne styre tigging på offentlig sted. Lovforslaget nå er en videreføring av lovendringen fra 2014.

Lovforslaget som blir sendt ut på høring, med høringsfrist 15. februar, går på «organisert tigging». Justis- og beredskapsdepartementet uttaler selv i pressemeldingen at det kan bli krevende å definere hva som er organisert tigging.

Lovforslag om nasjonalt forbud mot tigging:

22. januar sendte regjeringen ut et lovforslag om tiggeforbud.

Les hele forslaget som er på høring.

«Straffeloven 1902 Ny § 350 a Organisert tigging

          Med bøter eller fengsel inntil 1 år straffes den som samarbeider med en eller flere personer om å[tigge på offentlig sted eller fra hus til hus.]be tilfeldige personer om penger eller andre midler på offentlig eller privat sted.         

Forbudet gjelder ikke innsamling til veldedige eller allmennyttige formål. Forbudet gjelder heller ikke for virksomhet som er særskilt tillatt i eller i medhold av annen lovgivning.          

Medvirkning straffes på samme måte.»   

«Medvirkning tar sikte på alle former for bistand og ytelser som legger til rette for at det kan være mulig å utøve tigging eller for at tiggingen skal bli mer effektiv. Eksempler på medvirkning kan bl.a. være at en person:

  • helt eller delvis dekker reiseutgifter for en person for at vedkommende skal kunne tigge
  • sørger for å transportere en person for at vedkommende skal kunne tigge
  • sørger for forsyninger eller utstyr for en person for at vedkommende skal kunne tigge
  • tilrettelegger overnattingsmuligheter for en person for at vedkommende skal kunne tigge. Dette gjelder ikke tilrettelegging som inngår som ledd i sosialtiltak i regi av offentlige myndigheter eller veldedige organisasjoner
  • tar hånd om eller oppbevarer penger fremskaffet ved tigging
  • varsler eller på annen måte tilsikter å forhindre kontroll fra politiets eller andre myndigheters side.»

Kilde: Regjeringen.no

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus