Eksperter venter ikke Krekar-ras for Frp

Mulla Krekar skal tvangsflyttes til Kyrksæterøra. Foto: NTB scanpix
Mulla Krekar skal tvangsflyttes til Kyrksæterøra. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krekar-saken er en dårlig sak for Fremskrittspartiet, men den er ikke alene grunn nok til at folk vil vende dem ryggen, mener valgeksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Saken er nok et problem for Frp. Samtidig fører ikke denne type hendelser nødvendigvis til brå svekkelser for partiene, sier Bernt Aardal, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Han mener effekten av Krekar-saken er vanskelig å spå, men sier det er en belastning for alle partier å havne i forsvarsposisjon.

– Frp har hatt den fordelen i alle år at de ikke har sittet med regjeringsansvar. Dette er nok en ny og krevende situasjon, sier han til NTB.

Les også: Flertall i Hemne kommune mot Krekar-flytting

Smellet

Heller ikke valganalytiker og statsviter Svein Tore Marthinsen mener Krekar-saken umiddelbart vil føre til noe kraftig fall for Frp.

– Frp møter seg selv i døra med et smell. Det vil sikkert være en del velgere som vil være skuffet, men velgere i dag legger ikke vekt på bare en sak, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge statsviterne mener imidlertid at Frp-velgere som fra før har fått et kjøligere forhold til partiet, kan bli enda mer skeptisk etter denne saken.

– Frp er blant de partiene som har lavest andel lojale velgerne fra 2013, påpeker Aardal.

Les også: Krekar-håndtering møter hard kritikk

Latterlig

Før partiet kom til makten, gikk flere Frp-politikere høyt ut og gjorde det klart at partiet ville sørge for at mulla Krekar blir sendt ut av landet, eller i det minste settes i forvaring. Løsningen som justisminister Anders Anundsen (Frp) har kommet opp med, blir latterliggjort både på Stortinget og i sosiale medier, spesielt på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Marthinsen, som også har sosial kommunikasjon som sitt spesialfelt, påpeker at Frp-velgere flest ikke bruker Twitter, men heller er på Facebook. Latterliggjøringen kan dessuten også føre til at en del velgere slår ring om partiet og blir mer lojale, mener Marthinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandringskortet

Krekar-saken kan bli kjørt flere runder i retten, samtidig med at kommunevalgkampen trekkes i gang. Det kan bli en utfordring.

– Dette er også en innvandringssak og innvandringspolitikken er en viktig mobiliseringssak for Frp. Hvis du har Krekar-saken gående, kan det bli vanskeligere å løfte tematikken generelt, mener Marthinsen.

En meningsmåling fra Avisenes Nyhetsbyrå torsdag, viser at Frp får en oppslutning på 11,9 prosent, noe som er en framgang fra forrige måned. Ved siste stortingsvalg fikk partiet 16,4 prosent av stemmene.