Meny

Saudi-Arabia utsetter pisking igjen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saudi-Arabia utsetter nok en gang piskingen av bloggeren og menneskerettsaktivisten Raif Badawi, som er dømt til 1.000 piskeslag og 10 års fengsel.

Etter planen skulle Badawi motta 50 piskeslag hver fredag til straffen var fullbyrdet. Forrige uke ble imidlertid piskingen utsatt, fordi sårene fra uken før ikke hadde grodd.

Torsdag anbefalte en komité av leger at piskingen utsettes på grunn av Badawis helse.

– Den planlagte piskingen av Raif Badawi er utsatt denne uken etter at en medisinsk komité har slått fast at han ikke er i stand til å gjennomgå en andre runde piskeslag, sier Amnesty International i en uttalelse.

Organisasjonen ber myndighetene i Saudi-Arabia om å løslate Badawi i stedet for å hale ut straffen.

Badawi ble pågrepet i 2012 etter å ha opprettet nettsiden «Frigi saudiarabiske liberale». Han ble tiltalt for en rekke lovbrudd, blant dem ulydighet mot sin far og krenkelse av islam. Påtalemyndigheten mente også at han hadde gjort seg skyldig i frafall fra islam.

Hadde han blitt funnet skyldig i det siste tiltalepunktet, ville han automatisk blitt dømt til døden. I stedet ble han i september dømt til 1.000 piskeslag, 10 års fengsel og en bot tilsvarende 2 millioner kroner.

Fakta om Raif Badawi:

* Saudiarabisk menneskerettsaktivist og blogger

* Dømt til 1.000 piskeslag og ti års fengsel samt 2 millioner kroner i bot i mai i fjor for å ha «fornærmet islam» ved å kritisere myndighetene og religiøse ledere på internett. Ble frikjent for frafall fra islam, noe som ville ha medført dødsstraff.

* Ble opprinnelig dømt til sju års fengsel og 600 piskeslag i juli 2013, men en ankedomstol beordret ny rettssak.

* Første runde med 50 piskeslag ble gjennomført 9. januar utenfor en moské i byen Jeddah.

* Etter planen skulle Badawi ha 50 nye piskeslag hver fredag, men forrige uke ble piskingen utsatt fordi sårene ikke hadde grodd. Også denne ukens piskerunde er utsatt.

* Dommen mot Badawi er møtt med sterke reaksjoner internasjonalt. USA, Tyskland, Sverige og Norges er blant landene som har protestert.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus